Reddit Protestolarında Son Durum: r/place Protesto Alanına Döndü, Topluluklar Discord'a Geçmeye Başladı!

29
18
3
1
0
Reddit'teki API krizi ve toplulukların tepkileri protestolarla devam ediyor. İşte yaşanan son gelişmeler...

Tüm dünyanın bir araya geldiği ender platformlardan birisi olan Reddit, üçüncü taraf uygulamaları zora sokacak kararıyla günlerdir eleştiri yağmuruna tutuluyor. Reddit yönetimi, eleştirilere göğüs gererek attıkları adımı geri çekmezken geçtiğimiz günlerde platformda büyük bir protesto başlamıştı.

Binlerce topluluk, Reddit’teki görünürlük durumunu ‘Gizli’ yapmaya başladı. Böylelikle Reddit’te yapılan ve yapılacak yüz binlerce paylaşım artık sadece bu topluluğa üye olanlar tarafından görüntüleniyordu. Sonuç olarak platform içindeki etkileşim en az seviyeye düşüyordu.

GÜNCELLEME: Reddit kullanıcıları alternatif platformlara yönelmeye başladı!

Reddit protestoları haftalardır devam ederken son gelen haberler, halen Reddit aleyhine olmaya devam ediyor. Beş milyondan fazla üyesiyle en büyük topluluklardan birisi olan "r/malefashionadvice" moderatörleri, paylaştıkları yazıda Reddit yöneticilerinin üslubunu düzeltmedikleri süre boyunca gizli kalmaya devam edeceklerini açıkladı.

Fakat topluluk bununla da sınırlı kalmadı. Moderatörler, üyeleri Discord topluluklarına davet etmeye başladı. Bir diğer deyişle topluluklar artık Reddit yerine Discord'a geçiş yapıyor. Üstelik r/malefashionadvice'ın yanı sıra birkaç toplulukta da bu akıma katıldı.

GÜNCELLEME #2: r/place etkinliği de bir protesto alanına dönüştü:

reddit

Reddit'in 5 yılda bir sürdürdüğü geleneği bozup bu yıl tekrar başlattığı r/place etkinliği de bir protesto alanına dönüştü. Kullanıcılar, kanvas üzerine Reddit CEO'su Steve Huffman'a küfür yazısı yazmaya başladı. Steve Huffman'ın Reddit'teki adının "spez" olduğunu belirtelim.

Reddit, daha ciddi tehditlere başvurmaya başlamıştı:

Reddit yöneticilerinin subreddit moderatörlerini tehdit ettiğine dair haberler, protestoların ilk gününden bu yana geliyordu. Ancak The Verge, moderatörlere gönderilen mesajlara ulaştı ve olayın ciddiyetini ortaya koydu.

Gönderilen mesajlardan birinde Reddit yöneticileri, en büyük topluluklardan birinin üç moderatörüne "Önümüzdeki 48 saat içinde açılıp açılmayacağınızı bize bildirin." talebiyle şu ifadelere yer verdi:

"Size en son mesaj attığımızda, mod ekibinizin topluluğunuzu yeniden açma planlarını tartışıyordunuz, topluluğunuzu süresiz olarak kapatmaya karar vermiştiniz veya bize yanıt vermemiştiniz. Moderatör Davranış Kuralları'nın 4. Kuralına göre, moderatörlerin kendi topluluklarında aktif ve ilgili olmaları gerekmektedir. Bunu göz önünde bulundurarak, yeniden açmanızı öneririz. Yeniden açmayı planlıyorsanız lütfen önümüzdeki 48 saat içinde bize bildirin."

Moderatörlerinin cevaplarının ardındansa toplulukların tekrar açılması gerektiği yeniden vurgulandı, Reddit kuralları gereği hiçbir şekilde kalıcı olarak gizli kalamayacakları öne sürüldü.

Protestoların tarzı değişmeye başlamıştı:

Karartma protestolarına imza atan birden fazla subreddit, artık yeni bir protesto yöntemi uygulamaya başladı. Reddit yöneticilerinin subreddit moderatörlerine yönelik tehditlerinin ardından atılan yeni adım, sadece belli tarzda paylaşımlara izin vermeye başladı.

Örneğin r/pics, r/aww, ve r/GIF, sadece komedyen John Oliver'ın fotoğraflarını, r/iPhone sadece Tim Cook'un fotoğraflarını paylaşmaya ve r/HarryPotter, Huffman'a Voldemort adını takmaya başladı.

Bu protestoların ardındaki asıl amaç ise Reddit'in halk gözündeki görünüşüne zarar vermeyi amaçlıyor diyebiliriz. Her paylaşımın birbirine benzemesi, birbirini tekrar etmesiyle Reddit'in trafiği de düşüyor.

Protestolar süresiz uzayacağı açıklanmıştı:

Reddit CEO'sunun bu sabah ortaya çıkan, protestoların geçeceğini söyleyeceğinin ardından. Subreddit'lerin moderatörleri protestoları uzatacaklarını duyurdu. Paylaşılan bir gönderide, ilk başta 48 saat sürecek protestonun "süresiz" hâle getirileceği ifade edildi. Kullanıcılar, bu hamleleriyle Reddit'in API kararlarını değiştirmesini umuyor.

Açıklamada 300'den fazla topluluğun uzun süreli protestoya katılmayı kabul ettiği ifade edildi. Bu topluluklar arasında "r/aww, r/videos, "r/music", "r/futurology" gibi 110 milyondan fazla kullanıcısı bulunan subreddit'ler de yer alıyor.

Reddit CEO'sunun ilginç açıklamaları şu şekildeydi;

steve huffman

Protestoların ilk gününde Reddit çalışanlarıyla şirket içinde görüşme yapan CEO Steve Huffman'ın açıklamaları paylaşıldı. The Verge'ün eline geçen şirket içi mesajda CEO, çalışanlarına halk içine Reddit kıyafetleriyle bile çıkmamaları önerisinde bulundu.

Açıklamanın en ilginç yanıysa CEO'nun protestolar hakkındaki görüşüydü. CEO, protestoların "gelire çok da etkisinin olmadığını", pek çok subreddit'in çarşamba günü yeniden faal hale dönüşmesini beklediklerini ifade etti.

"Daha öncekiler de geçti, bu da geçer"

"Bununla ilgili çok fazla gürültü var. Gördüğümüz en gürültülüler arasında. Lütfen ekiplerimizin konu üzerinde olduğunu bilin ve Reddit'teki tüm patlamalar gibi bu da geçecek.
Kesinlikle yapacağımızı söylediğimiz şeye devam etmeliyiz. Tek uzun vadeli çözüm, ürünümüzü iyileştirmektir ve kısa vadede, yakalamamız gereken birkaç kritik mod aracı lansmanımız var."

7000’den fazla Reddit topluluğu protestoya katılmıştı!

reddit

Reddit’teki protestoya katılan toplulukları canlı olarak paylaşan Twitch’teki “reddark_247” kanalında, protestoya katılan topluluk sayısı 7400’e yakındı.

Protestoya katılan büyük topluluklardan bazıları ise şu şekilde:

  • r/funny (40 milyondan fazla üye)
  • r/aww (30 milyondan fazla üye)
  • r/gaming (30 milyondan fazla üye)
  • r/Music (30 milyondan fazla üye)
  • r/science (30 milyondan fazla üye)
  • r/todayilearned (30 milyondan fazla üye)
  • r/gadgets (20 milyondan fazla üye)
  • r/space (20 milyondan fazla üye)
  • r/videos (20 milyondan fazla üye)
  • r/creepy (10 milyondan fazla üye)
  • r/InternetIsBeautiful (10 milyondan fazla üye)
  • r/tifu (10 milyondan fazla üye)

Toplulukların gizli olmasıyla Reddit nasıl etkilendi?

Bu toplulukların gizli topluluklara çevrilmesiyle birlikte 458 milyon paylaşım, 5,7 milyar yorum, 66 milyon kullanıcının yazısı ve toplam 102 milyar karmaya denk gelen Reddit değerleri, tamamen içine dönük oldu.

Reddit’in, toplulukların da birbiriyle etkileşimde bulunduğu ve bu sayede daha da fazla paylaşıma ve etkileşime yer verdiği bir platform olduğunu akıldan çıkarmamak gerek.

Protestonun en başta 48 saat sürmesi planlanmıştı.

Reddit’e protesto başlatan karar neydi?

Reddit, üçüncü taraf uygulama geliştiricilerinin bugüne kadar ücretsiz olarak faydalandığı API’ını ücretli yapmıştı. Bu karardan etkilenen en popüler uygulama ise Reddit’in ana uygulamasının çok daha düzenli alternatifi olan Apolllo olmuştu.

Apollo, API düzenlemesiyle yılda 20 milyon dolar ödemeye mahkum edilmişti. Uygulama geliştiricileri, bu nedenle uygulamalarını kapatacağını açıklamıştı.

Kaynak : https://www.theverge.com/2023/6/28/23777195/reddit-protesting-moderators-communities-subreddits-private-reopen
29
18
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
29
18
3
1
0