Koronavirüs Aşısının Duyurulduğu Rusya’dan İtiraf Niteliğinde Bir İstifa Geldi

286
39
28
18
15
Rusya, birkaç gün önce koronavirüs aşısını tescil ettiğini, aşının kısa bir süre içerisinde de piyasaya sürüleceğini açıklamıştı. Devlet Başkanı Putin tarafından yapılan bu açıklamalar sonrası ülkenin en iyi doktorlarından bir tanesi istifasına etti. Profesöre göre söz konusu aşı, yeterince güvenli değil.

2020 yılının bir numaralı gündem maddesi koronavirüs salgını, ne yazık ki hala kontrol altına alınabilmiş değil. Şu an dünya üzerindeki tüm yetkili kurumlar, salgının önüne geçebilecek bir aşı geliştirmek için çalışıyorlar. Aslında birkaç gün önce de Rusya, dünyanın ilk koronavirüs aşısını tescillediğini açıklamıştı. Hatta bu açıklamanın ardından da 1 milyar doz civarında aşı siparişinin alındığı belirtilmişti.

Rusya'nın koronavirüsle ilgili aşı açıklamaları, devlet başkanı Putin'den geldi. Putin, aşının başarılı olduğunu ve hatta kızına bile uygulandığını, yüksek ateş dışında da herhangi bir soruna rastlanmadığını açıklamıştı. Ancak bu konuyla ilgili ilginç bir gelişme yaşandı. Rusya'nın en iyi doktorlarından olarak anılan Profesör Alexander Chucalin, Rusya Sağlık Bakanlığı Etik Kurulu'ndan istifa ettiğini açıkladı.

Rusya

İstifa eden profesörden zehir zemberek açıklamalar

Rusya'nın koronavirüs salgınına karşı bulduğu "Sputnik V" isimli aşı, yapılan açıklamaların ardından bazı tepkilerle karşılaşmıştı. Bazı kesimler, aşının bu denli hızlı bulunmasının pek de mümkün olmayacağını ileri sürerek, söz konusu aşıya karşı temkinli yaklaşmışlardı. Görünüşe göre Chucalin gibi bazı Rus doktorlar da bu görüşü savunuyorlar.

Profesör Alexander Chucalin, görevindeki istifasına paralel olarak aşı çalışmalarıyla ilgili de zehir zemberek açıklamalarda bulundu. Özellikle de bu aşının geliştirilmesinde önemli rol oynayan bilim insanlarını hedef alan Chucalin, tıp etiğinin ihlal edildiğini ifade ediyor. Peki Chucalin, bu suçlamayı neye göre yapıyor?

Rusya

Aşı, yeterince test edilmedi

Herhangi bir hastalığa karşı geliştirilen aşıların, bazı önemli testlerden geçmesi gerekiyor. Bu testler, geliştirilen aşının ne derece güvenli olduğunun anlaşılmasını sağlıyor. Özellikle de aşı maddesi içerisinde bulunan maddeler ve bu maddelerin ne gibi yan etkilere sahip olduğunun uluslararası tıp camiasınca onaylanmış olması gerekiyor. İşte Chucalin'e göre Rusya'nın geliştirdiği aşı, bu süreçlerden geçmeden tescillendi.

Profesör, geliştirilen aşının başındaki isimler olan Alexander Gintsburg ve Sergey Borisevich'le bir araya geldiğinde bu aşının geçmesi gereken tüm süreçleri başarılı bir şekilde tamamlayıp tamamlamadığını sorduğunu ancak yanıt alamadığını ifade ediyor. Yani Rusya'nın tescil edip 1 milyar dozdan fazla sipariş aldığı aşı, şu an için uluslararası tıbbın kabul ettiği süreçlerden geçmemiş durumda. İşte bu tespit, tıp etiklerinin ihlal edildiğini açıkça gösteriyor.

Rusya Aşı

Aşının uluslararası geçerliliği olan tüm süreçlerden geçmemesi ne anlama geliyor?

Rusya hükümet yetkilileri tarafından yapılan açıklamalara göre aşı, seri üretime geçecek ve kısa bir sürede de kullanıma hazır olacak. Ancak ülkenin en iyi doktorlarından bir tanesini istifaya sürükleyen bu aşı, şu için yeterli seviyede güvenli değil. Yani aşıyı vurulduktan belki de birkaç yıl sonra bambaşka bir sorunun yaşanması, hatta belki de koronavirüs salgınının daha çok yayılmaya başlaması dahi muhtemel.

Rusya'nın bulduğunu ileri sürdüğü aşı, an itibarıyla güvenilirliğini yitirmiş gibi görünüyor. Çünkü ülkenin en iyi doktorlarından bir tanesi, aşının yeteri kadar güvenilir olmadığını açıkça belirterek, Sputnik V'in yeterince test edilmediği ve tıp etiklerinin ihlali nedeniyle görevi bıraktı. Rus yetkililerinin ve elbette Putin'in bu konuyla ilgili ne gibi bir açıklama yapacağı şu an için bilinmiyor.

Kaynak : https://www.dailymail.co.uk/news/article-8622761/Russias-doctor-quits-gross-violations-ethics-rushed-Covid-19-vaccine.html
286
39
28
18
15
Emoji İle Tepki Ver
286
39
28
18
15