Şekil Değiştiren Değişken Hacimli Yerli İHA'lar Fuarda Tanıtılacak

45
3
1
0
0
Türkiye'de üretilen insansız hava araçlarına şekil ve hacim değiştirebilen, farklı uçuş şekilleri ve manevralar gerçekleştirebilen yeni bir model eklendi.

Türkiye'de insansız hava araçlarına yönelik kullanım alanları artış gösterirken bunlara cevap verebilecek çözümler de bir yandan üretilmeye devam ediyor. Numaş bünyesinde gerçekleştirilen çalışmalar, yeni bir üretici ve modeli ortaya çıkardı. Zyrone Dynamics adlı üretici, sabit ve döner kanatlı tasarımları tek bir araçta birleştirerek değişken hacimli insansız hava aracını geliştirdi.

Geleneksel İHA'lar sabit kanatlı ya da döner kanatlı olmak üzere iki sınıfta üretiliyor. Zyrone Dynamics'in ürettiği teknoloji, bu iki sınıfın özelliklerini tek bir arada toplayarak insansız hava aracının hem döner kanatlı gibi havada asılı kalabilmesine hem de sabit kanatlı gibi uzun mesafeleri yüksek irtifada gidebilmesine olanak sağlıyor. Bu sayede hem seri hem de manevra kabiliyetine sahip olan araç, dar alanlara kolaylıkla girebiliyor.

Uçuş süresi 60 dakika

Üreticinin Z4 olarak adlandırığı insansız hava aracı, 8 kilogram ağırlığa ve 1,5 kilogram yük kapasitesine sahip. 1 metre uzunluğundaki araç, çok rotorlu moddayken 1 metre, sabit kanatlı moddayken 1,8 metre genişliğinde.

Uçuş süresi 60 dakika olan Z4, 150 km azami hız ve 40 km veri menziline sahip. Araç, yüksek gözlem ve istihbarat ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla üretilmiş. Elektrooptik/kızılötesi lazer sensöre sahip ve 20 kilometre yarıçapta gece gündüz obje takip yeteneği bulunuyor. Ayrıca yüksek çözünürlüklü görüntü aktarımı da yapabiliyor.

Farklı amaçlara hizmet eden modeller üretiliyor

Zyrone Dynamics, farklı özelliklere ve yeteneklere sahip bir ürün gamı geliştiriyor gibi görünüyor. Bu doğrultuda askeri ve sivil kargoculuğa hizmet edecek bir ürün de tasarlamışlar. Bu aracın adı Z4H. İki araç da ilk kez 14. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF'19) sergilenecek.

Diğer modele göre daha ağır olan Z4H, 6 kilogram yük taşıma kapasitesine sahip. Aracın kendi ağırlığı ise 14,5 kilogram. Askeri ve sivil hava taşımacılığında oldukça verimli bir şekilde hizmet edebilme kapasitesine sahip olan araç, kalkış ağırlığına oranla en fazla faydalı yükü taşıyan insansız hava araçları arasında.

Kaynak : https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/sekil-degistiren-ihalar-goreve-hazir/1458715
45
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
45
3
1
0
0