Tarihte İlk Kez Mars'ta Yaşanan Bir Depremin Sesi Kayıt Altına Alındı (Video)

44
5
3
1
0
NASA tarafından Mars’a gönderilen uzay araçları arasında yer alan InSight, tarihte ilk kez bir Mars depreminin kaydını tutmayı başarmış olabilir.

Uzayı ve diğer gezegenleri keşfetme yolculuğumuz başlayalı çok olmadı ancak yine de komşu gezegenlere ve gök cisimlerine gönderdiğimiz pek çok araç bulunuyor.

Bu araçlardan bir tanesi de 2016 yılında Mars’a iniş yapan InSight adlı uzay aracı. Araç, Mars’ta yaşanan bir depremin seslerini kaydetmeyi başardı. Bu adım, InSight’ın önündeki uzun yolda küçük bir adım olsa da görev için oldukça heyecan verici bir gelişme oldu.

InSight aracının sonda çalışmaları pek de iyi gitmiyor ve araç, gezegen yüzeyinde istenilen derinlikte bir çukur kazmayı henüz başaramadı. Yine de aracın kullanabileceği başka ekipmanları da var. Aşağıdaki videoda, InSight’ın kaydettiği bazı ilginç sesler yer alıyor. Bilim insanları bunun Mars’ta gözlemlenen ilk depreme ait olduğunu düşünüyolar.

InSight Baş Araştırmacısı Bruce Banerott, “InSight’ın ilk verileri NASA’nın Apollo görevleri ile başlayan bilimi ileriye taşıyor. Şimdiye kadar arka plan seslerini kaydediyorduk ancak bu olay yeni bir alanı ortaya çıkartıyor: Mars Sismolojisi.”

Aracın SEIS adlı ekipmanı tarafından fark edilen sesler heyecan verici bir gelişme. InSight şu anda 2 yıllık ana görevinin daha 6 ayını geride bırakmış durumda ve aracın gelecekte yeni keşifler yapması bekleniyor.

Kaynak : https://bgr.com/2019/04/23/marsquake-nasa-insight-lander-robot/
44
5
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
44
5
3
1
0