Telegram CEO’su, Apple’a Ateş Püskürdü: “Hayalleri Yıkıyor, Girişimcileri Eziyor”

19
8
4
2
1
Apple’ın uygulamalardaki ödemelerden aldığı pay yüzünden iOS cihazlardan ücretli üyelik özelliğini kaldırmak zorunda kalan Telegram, Apple’ın yaklaşımını ağır şekilde eleştirdi.

Apple ve Google daha önce uygulamalardan aldıkları komisyonlar nedeniyle eleştirilmiş ve hatta çeşitli incelemelere maruz kalmıştı. Hatta Apple, daha önce tüm geliştiricilerden aldığı %30’luk kesintiyi yalnızca 1 milyon dolardan fazla kazanan geliştiricilerden alacağını ifade etmişti. Bu rakamın altında kalan geliştiricilerin ödeyeceği komisyon miktarları düşürülmüştü. 

Yine de bu komisyonlar eleştirilmeye devam ediyor. Bu eleştirilerin başında da Apple’ın normalde komisyon istememesi gereken komisyonları istemesi geliyor. Telegram ile Apple arasındaki anlaşmazlığın nedeni de bu. 

Telegram CEO’su: “Apple hayalleri yok edip girişimcileri eziyor”

telegram

Telegram CEO’su Pavel Durov, kendi Telegram kanalından paylaştığı mesajında “Ne yazık ki, Apple’dan, içerik üreticilerinin Apple’a %30 vergi vermeden çabalarından para kazanmalarından dolayı memnun olmadıklarına dair bir haber aldık. Apple kendi ekosistemi üzerinde tam kontrol sahibi olduğundan, bu tür ücretli gönderileri iOS cihazlarda engellemekten başka şansımız yoktu.” ifadelerini kullandı.

Durov eleştirilerine Apple’ın yaklaşımını eleştirerek devam etti ve firmanın kestiği komisyonun, tüm hükümet vergilerinden fazla olduğunu söyledi. Telegram CEO’su, “Bu yalnızca trilyon dolarlık monopolinin, kendi içeriğinden para kazanmaya çalışan milyonlarca kullanıcı pahasına piyasadaki dominasyonunu kötüye kullandığının bir başka örneği. Umarım AB’deki, Hindistan’daki ve başka yerlerdeki düzenleyiciler, Apple herhangi bir yerdeki katma değer vergisinden yüksek olan vergiyle daha fazla hayali yok edip daha fazla girişimciyi ezmeden önce aksiyon almaya başlarlar.” yazdı. 

Telegram, ücreti mesaj hizmetini sunuyor olsa da abonelikler ya da ödemeler Telegram üzerinden gerçekleşmiyor, üçüncü parti siteler üzerinden abonelikler gerçekleştiriliyor. Yine de Apple, bu işlemler için bir komisyon talep ediyor. Sizce bu sürecin sonu ne olacak?

Kaynak : https://www.imore.com/apple/trillion-dollar-monopoly-abuses-its-market-dominance-telegram-ceo-on-apples-app-store-tax
19
8
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
19
8
4
2
1