Tesla, Avrupa'ya Özel Bir 'Ucuz' Model Y Duyurdu (Bize Yine Ucuz Değil...)

13
4
2
1
0
Tesla, popüler crossover modeli Model Y'nin arkadan çekişli ucuz bir versiyonunu Avrupa'da satışa çıkardı. Daha düşük özelliklere sahip olan bu otomobil, ABD'deki Model Y'lerden 16.000 dolar daha ucuz olmasıyla dikkat çekti.

Yakın zamanda ülkemize de gelmesi beklenen dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Model 3’ten Model S Plaid’e kadar birçok farklı modeli bünyesinde bulunduruyor. Performansıyla büyük dikkat çeken crossover türündeki Model Y de bunlardan birisi. Elon Musk, 2023 yılına kadar bu aracın dünyada en çok elektrikli otomobili olmasını hedeflediğini ifade etmişti.

Otomobil devi, şimdi de bu hedefini gerçekleştirebilecek bir hamle yaptı ve Model Y’nin Avrupa’ya özel bir modelini çıkardı. Model Y'nin yeni versiyonunun en dikkat çeken özelliği ise ABD’deki kardeşlerinden çok daha ucuz olması.

Avrupa’ya özel Model Y, daha kısa menzile sahip 

Şirketin bu aracı, ‘arkadan çekişli’ başlığıyla Avrupa’daki birçok ülkede listelendi ve siparişe açıldı. Tahmin edebileceğiniz gibi düşük fiyata satılmasından dolayı otomobilde bazı değişiklikler yapılmış. Tesla, yeni versiyonu 455 km menzile sahip olacak şekilde tasarlamış. Bu da Avrupa’ya özel modelin, ABD’de satılan 533 km menzilli Model Y’den daha kısa bir menzile sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Bunun yanı sıra Avrupa’ya özel Model Y, 217 km/s ile ABD versiyonlarıyla aynı maksimum hıza sahip. Ancak 0’dan 100 km’ye ulaşma konusunda şirketin bazı değişikliklere gittiği görülüyor. Bilgilere göre yeni model 100 km’ye kardeşlerine oranla çok daha yavaş bir şekilde 6,9 saniyede ulaşıyor. Bu süre, diğer modellerde ise 3,5 saniye.

Araç, ABD'den 16 bin dolar daha ucuza satılıyor

Gelelim fiyat konusuna. Kıtadaki farklı ülkelerde listelenen araç, ABD’dekinden çok daha düşük bir ücrete sahip. Örneğin Hollanda’daki bir listelemede, aracın başlangıç fiyatının 50.000 euro (908 bin 718 TL) olduğu belirtiliyor.  Bu fiyat, Avrupa’ya özel Model Y’yi bazı ülkelerde markanın en ucuz otomobili Model 3’ten bile daha ucuz yapıyor.

Karşılaştırma yapacak olursak; ABD’de sunulan en ucuz Model Y yaklaşık 66.000 dolar (1 milyon 200 bin TL). Euro ve doların neredeyse eşit olduğu düşünüldüğünde de şirketin yeni aracı 16.000 dolar daha ucuza sattığı anlaşılıyor. 50 bin euroluk fiyatın 8 bin eurosunun vergi olduğunu; yani aracın asıl fiyatının 42.000 euro civarında olduğunu da eklemek gerek. Tabii ki yeni aracın fiyatını TL’ye çevirdiğimizde pek de iç açıcı bir sayıyla karşılaştığımızı söyleyemeyiz.

Son olarak Tesla, listelenen aracın tahmini teslim tarihinin Aralık 2022 ila Şubat 2023 arasında olduğunu da listelemedeki açıklamalarına ekledi.

Kaynak : https://electrek.co/2022/08/26/tesla-tsla-launches-cheaper-model-y-europe/
13
4
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
13
4
2
1
0