Tesla’nın Otopilotu Neden Duran Otomobillere Çarptı? (Video)

42
17
4
4
3
Tesla’nın Otopilotu Neden Duran Otomobillere Çarptı? (Video)
Bundan birkaç gün önce bir Tesla Model 3, otopilot modunda ilerlerken park halindeki iki otomobile çarparak bir kazaya karışmıştı. Peki sürekli olarak geliştirilen ve güncellenen Tesla'nın bu kazaya karışmasının sebebi ne?

Amerikalı otomobil üreticisi Tesla, otomobillerindeki Otopilot modu ile fazlasıyla karşımıza çıkan bir şirket olmaya başladı. Elektrikli otomobil sektöründe önde gelen isimlerden biri olan Tesla, otomobillerindeki yapay zekâ elementlerini de sürekli olarak geliştirmeye ve güncelleştirmeye çalışıyor ancak teknoloji her alanda olduğu gibi otomotiv sektöründe de bazen doğru çalışmayabiliyor.

Geçtiğimiz günlerde paylaştığımız bir haberde Tesla Model 3’ün Otopilot modundayken park halindeki iki otomobile çarptığını belirtmiştik.  Otomobilini Otopilot moduna alan sürücü, arka koltuktaki köpeğiyle ilgilenirken yaşanan bir kaza sonucunda şoka uğramıştı. Kimsenin ciddi bir şekilde yaralanmadığı olay ne yazık ki üzerinden hemen geçip gidilebilecek bir olay değildi zira aracın daha kalabalık bir gruba dalması daha kötü bir sonuca sebep olabilirdi.

Tesla Model 3’ün böyle bir kazaya karışmasının sebebi neydi?

Kazayı hatırlatmamız gerekirse olay tam olarak şöyle yaşandı: Bir polis arabası, şeridin ortasında çalışmaz halde kalmış bir otomobile yardım etmek için durmuştu ve iki araç da ilerleyen şeritlerin ortasındaydı. Otopilot modu açılmış bir Tesla Model 3 ise o esnada aynı şerit üzerinde seyir halindeydi. Otomobilin sürücüsü arka koltuğundaki köpeğiyle ilgilenmek isteyince yol ile ilgili tüm dikkatini haliyle kaybetti ve o sırada çarpışma gerçekleşti. Önce polis aracına çarpan Tesla Model 3, bir hatadan dolayı ilerlemeye devam etti ve arkadaki araca da çarptıktan biraz sonra durdu.

YouTube üzerinde Tesla ile ilgili videolar paylaşan Dirty Tesla isimli kullanıcı, Tesla’nın bu kazaya karışmasındaki en temel nedenlerden bahsetti. Kullanıcıya göre kazaya sebep olan ilk ve en belirgin şey, otomobilin sürücüsünün arka koltuğundaki köpeğiyle ilgilenmesi ve dikkatini yola vermemesiydi. Tesla Otopilot’u, sürücünün her zaman kontrolü ele almak için hazır olması gerektiğini belirtiyor. Her ne kadar gelişmiş olursa olsun, Otopilot modu yine de sürücülerin dikkatine ihtiyaç duyuyor.

Kazaya sebep olan bir diğer neden ise Tesla Model 3 Otopilot’unun etraftaki nesneleri tarayabilmek için radar kullanıyor olması. Bu radar, eğer 80 km/saat hızın üzerine çıkılırsa trafik lambası veya pano gibi hareketsiz nesneleri algılayamıyor. O sırada Tesla Model 3, 80 km/saat hızın üzerindeydi ve polis arabası ile diğer araba da hareketsiz bir halde duruyordu. Yine de Dirty Tesla kanalının sahibi olan Chris, hatanın yüksek oranda sürücüde olduğunu belirtiyor.

Bu radar sistemi aslında oldukça yararlı ve sürekli olarak geliştiriliyor. Geçtiğimiz günlerde Tesla’nın Otopilot modunun yola fırlayan bir trafik konisini başarıyla geçtiğini sizlerle paylaşmıştık ve bu sırada araç saatte 100 km'nin üzerinde gidiyordu. Tesla’daki bu radar sistemi sayesinde otomobil, iki araç ötedeki bir otomobilin frenlemesini hesaplayabiliyor ve kazadan kurtarabiliyor ancak yine de sistemin bazen yetersiz kaldığı durumlar olabiliyor.

Kaynak : https://fossbytes.com/heres-why-tesla-autopilot-crashed-into-stopped-cop-car/
42
17
4
4
3
Emoji İle Tepki Ver
42
17
4
4
3