Türkiye'deki iPhone'lara 5G Geldi! Peki Nerede, Nasıl Kullanabiliriz? Ek Ücret Ödeyecek miyiz?

58
6
3
0
0
Apple iOS 16.4 ile Türkiye'de 5G desteğini aktifleştirdi. Peki bu durum kullanıcılara nasıl fayda sağlayacak? Türkiye'deki iPhone sahipleri gerçekten 5G kullanabilecekler mi?

ABD merkezli teknoloji devi Apple, geçtiğimiz akşam iOS 16.4'ün kararlı sürümünü kullanıcıların hizmetine sundu. Bir süredir beklenen güncelleme, iPhone kullanıcılarına bir dizi yeni özellik de sundu. Bu yenilikler arasında yeni emojiler ile uygulamalara yapılan güncellemeler de yer alıyor. Ancak bunlar arasındaki en önemli yenilik, Türkiye'deki iPhone'ların 5G özelliklerinin aktif hale getirilmesiydi.

Şimdi sizlerle, bu konuya derinlemesine bir göz atacağız. iPhone'lardaki 5G desteğinin Türkiye için etkinleştirilmiş olması, kullanıcılara nasıl bir fayda sağlayacak? iPhone sahipleri, 5G'yi gerçekten de aktif olarak kullanabilecekler mi? Dilerseniz lafı hiç uzatmadan konuya geçelim.

Her şeyden önce: Hangi iPhone modelleri 5G desteği sunuyor?

5G destekli iPhone'lar

Apple, 2020 yılında gerçekleştirdiği iPhone 12 lansmanında 5G'ye resmen geçiş yaptığını duyurmuştu. Hatta CEO Tim Cook'un lansman boyunca sürekli 5G vurgusu yapması, o dönemler viral içerikler üretilmesine neden olmuştu. Apple, o günden beri piyasaya sürdüğü tüm modellerde 5G desteği sundu. 

5G destekli iPhone modellerini şöyle sıralayabiliriz:

  • iPhone 12 mini
  • iPhone 12
  • iPhone 12 Pro
  • iPhone 12 Pro Max
  • iPhone 13 mini
  • iPhone 13
  • iPhone 13 Pro
  • iPhone 13 Pro Max
  • iPhone 14
  • iPhone 14 Plus
  • iPhone 14 Pro
  • iPhone 14 Pro Max
  • iPhone SE (3. nesil)

Türkiye'de 5G var ama genel kullanıma sunulmuş değil

Akıllı telefonunuz 5G destekli olsa da Türkiye'de 5G şebekesi genel olarak yok. Bu yüzden isterseniz iPhone, isterseniz herhangi bir Android telefona sahip olun; 5G bağlantı desteğini kullanamayacaksınız. Türkiye'de hizmet vermekte olan GSM şirketleri, Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone'un internet sitelerini kontrol ettiğimizde, 5G ile ilgili hiçbir kapsama haritası göremiyoruz.

Ancak, üçüncü taraf kaynaklara göre Türkiye'nin çok küçük bir bölümünde de olsa 5G bağlantısı mevcut:

Türkiye 5G haritası

İnternet servis sağlayıcılar için hız testi altyapısı sağlayan nperf, kendi verilerini kullanarak bir harita oluşturmuş durumda. Bu haritaya baktığımızda; İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir, Sakarya, Antalya, Muğla, Gaziantep, Kayseri ve Trabzon'da çok küçük bir 5G kapsama haritası olduğunu görüyoruz. 

Peki bu şehirlerde yaşayan vatandaşlar 5G kullanıyor mu?

Hayır kullanmıyorlar. Zira ülkemizde aktif olarak hizmet veren GSM şirketleri, şu an için 5G desteğini aktif etmediler. Net bir sonuca ulaşamamış olsak da bazı şehirlerdeki kapsama haritasının test çalışmalarından kaynaklandığını düşünüyoruz. GSM operatörleri çok büyük bir ihtimalle bahsettiğimiz kentlerde nperf kullanarak 5G bağlantı testleri yürütüyorlar. Bu da platformun kendi haritasına yansımış oldu.

Türkiye'de sadece İstanbul Havalimanı'nda 5G kullanılabiliyor

İstanbul Havalimanı

29 Temmuz 2022 tarihi, Türkiye'deki 5G dönemi için tarih niteliğindeydi. Zira Türkiye'de halka açık 5G bağlantısı ilk kez İstanbul Havalimanı'nda kullanıma sunuldu. Pilot bölge olarak kabul edilen İstanbul Havalimanı'ndaki 5G bağlantı çalışmaları hala devam ediyor

İstanbul Havalimanı'ndayım. Nasıl 5G kullanacağım?

Türkiye 5G kapsama haritası

*Türkiye'nin resmi 5G kapsama haritası.

5G bağlantının İstanbul Havalimanı'nda nasıl aktif edileceğini siz değerli okurlarımız için araştırdık. Buna göre;

  • Turkcell: 5G yazıp 2200'a SMS gönderin.
  • Türk Telekom: 5G yazıp 5555'e SMS gönderin.
  • Vodafone: 5G yazıp 7000’e SMS gönderin.

Söz konusu SMS'leri gönderdikten sonra dahi 5G bağlantısı kuramayabilirsiniz. Eğer böyle bir sorun yaşarsanız, telefonunuz 5G destekli olmayabilir veya eski bir SIM kart kullanıyor olabilirsiniz. Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom'un internet sitelerinde yer alan bilgilere göre İstanbul Havalimanı'nda 5G'ye bağlanabilmek için SIM kartın 4G, telefonun ise 5G destekliyor olması gerekiyor.

iPhone'un 5G desteği nasıl aktif edilir?

  • Adım #1: Ayarlar bölümüne girin.
  • Adım #2: "Ses ve Veri" bölümünde "5G Otomatik" seçeneğine dokunun.

"eSIM kullanıyorum. 5G kullanabilir miyim?"

e-SIM 5G destekliyor mu

Son yıllarda piyasaya sürülen akıllı telefonlar, eSIM desteği de sunuyorlar. Bu teknoloji, en basit anlatımı ile fiziksel SIM kartların dijital hale gelmesinden ibaret. Eğer siz de eSIM kullanan tüketiciler arasındaysanız, 5G konusunda içiniz rahat edebilir. Zira eSIM teknolojisi 5G bağlantı desteği sunmaktadır.

e-SIM teknolojisi ile ilgili detaylı bilgi için aşağıdaki içeriğimize göz atabilirsiniz:

5G bağlantı için ekstra ücret ödemesi yapılacak mı?

5G ücretli mi olacak

Türkiye'de hizmet vermekte olan GSM operatörlerinin internet sitelerine baktığımızda, Türkiye'de sadece İstanbul Havalimanı'nda kullanılabilen 5G bağlantı için herhangi bir ek ücret ödenmeyeceğini belirttiklerini görüyoruz. Ancak bunun test süreci için mi geçerli olduğu yoksa 5G'nin daima mı standart şekilde ücretlendirileceği henüz belli değil.

3G'den 4G'ye geçişte neler yaşandı?

4G'ye geçiş

Yaptığımız arşiv incelemelerinde, bundan yıllar önce gerçekleştirilen 3G'den 4G'ye geçiş sırasında da ek ücret talep edilmediğini gördük. Tüketiciler, o yıllarda sadece SIM kart değişikliği yapmak zorunda kalmışlardı. Ancak kullanılan tarifeler için ek ücret talebi olmamıştı. GSM operatörleri bir kez daha aynı şeyi yaparlarsa, 4G'den 5G'ye geçiş sürecinde de ek ücret talebinde bulunulmayacağını rahatlıkla dile getirebiliriz.

5G'yi ne zaman sürekli olarak kullanacağız?

Türkiye'de 5G'ye geçiş süreci yıllardır devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın yaptığı son açıklamalara göre 5G bağlantının Türkiye'de standart hale gelmesi için 2023 yılı içerisinde birkaç ihale yapılacaktı. Bu ihaleler gerçekleştikten ve altyapı çalışmaları da tamamlandıktan sonra, Türkiye'de 5G telefona sahip olan tüm tüketiciler 5G kullanmaya başlayacak.

58
6
3
0
0
Emoji İle Tepki Ver
58
6
3
0
0