Üniversite Sınavlarında Baraj Puanı Kaldırıldı: Peki Yeni Sistem Nasıl İşleyecek

278
41
17
7
4
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversite sınavları ile ilgili aldığı yeni kararları duyurdu. Alınan kararlarda sınavlardaki barajın kaldırıldığı ve Temel Yeterlilik Testi'nin (TYT) süresinin uzatıldığı ifade edildi.

Milyonlarca insanın hayalini kurduğu üniversiteye girmek için hazırlandığı YKS sınavının başvurularının bugün başladığı açıklanmıştı. 18 ve 19 Haziran 2022 tarihlerinde yapılacak olan sınavın başvurularının Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Aday İşlemleri Sistemi sayfasından 7 Mart tarihine kadar devam edeceğini de sizlere aktarmıştık

Şimdi de birçok insanın hayatını ekleyecek olan bu sınav hakkında önemli gelişmeler yaşandı. Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), YKS sınavına ilişkin aldığı yeni kararları geçtiğimiz dakikalarda yayımladığı bir açıklamayla tüm Türkiye ile paylaştı.  

Baraj puanı kaldırıldı

YÖK tarafından alınan kararların en dikkat çekeni, 2022 yılı YKS sınavından itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan TYT ve AYT baraj puanlarının uygulamasının kaldırılmasıydı. Yapılan açıklamalarda; SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerindeki 180 baraj puanının ve TYT puan türünde ise 150 olan baraj puanının kaldırıldığı ifade edildi.

Ayrıca YÖK, bu yıldan itibaren ilgili puan türlerinde puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanının hesaplanacağını ifade etti. Bunun yanı sıra adayların, daha önce de olduğu gibi sınav puanına ortaöğretim başarı puanı eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla ve puan üstünlüğüne göre yerleşme imkânı elde edeceği açıklamalara eklendi.

Hangi adayların sınav puanları hesaplanacak?

Hangi adayların TYT ve AYT sınav puanının hesaplanacağı ile ilgili de açıklamalarda bulunuldu. YÖK yayımladığı kararlarda, “TYT sınav puanının hesaplanması için Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı uygulanmaya devam edecektir. TYT puanı olmayan veya TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA ve DİL puanları hesaplanmayacaktır  ifadelerini kullanırken şunları da açıklamalara ekledi:

“SAY, SÖZ ve EA puan türündeki sınav puanlarının hesaplanması için gerekli olan ilgili puan türüne ilişkin AYT’deki iki testin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı ile DİL puan türündeki sınav puanının hesaplanması için gerekli olan Yabancı Dil Testinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı uygulanmaya devam edecek.”

TYT sınav süresi uzatıldı

Bunlara ek olarak YÖK, özel yetenek programlarına yapılacak başvurularda adayların TYT puanının hesaplanmış olması gerektiğini, taban puan şartı konusunun ise ilgili okul tarafından verileceğini ifade etti. Tıp diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarını tercih edebilmek için gerekli olan en düşük başarı sırası koşulunun devam edeceği de yetkililer tarafından duyuruldu.

2021-TYT’de alınan 200 ve üzeri puanların 2022-YKS’de dönüştürülerek kullanılabileceğini; ancak 2022’den itibaren alınan 200 ve üzeri puanların sonraki yıl kullanılamayacağını belirten YÖK, sınav süresi ile ilgili de önemli bir değişikliği paylaştı. Yapılan açıklamada Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) uygulanan 135 dakikalık sınav süresinin 30 dakika artırılarak 165 dakikaya çıkarıldığı kaydedildi.  

278
41
17
7
4
Emoji İle Tepki Ver
278
41
17
7
4