Uzmanlar Uyardı: Yaklaşan Büyük Bir Güneş Fırtınası, Elektrik Kesintisine Neden Olabilir

42
16
5
3
0
NOAA (Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi), Güneş'te gerçekleşen bir patlama nedeniyle 23 Mart 2019 günü bir Güneş fırtınasının Dünya'nın manyetik alanına çarpmasını beklediklerini bildirdi.

Araştırmacılar, Güneş’ten salınan ve kozmik radyasyonu uzaya dağıtan devasa bir güneş patlaması kaydetti. Bununla birlikte Güneş patlamasının Dünya’yla aynı doğrultuda olduğu saptandı ve 23 Mart 2019 günü bu Güneş patlamasının Dünya’ya ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu patlama, radyo iletişimini büyük ölçüde etkileyebilir. Aynı zamanda bazı bölgelerde elektrik kesintileri de yaşanabilir.

Space Weather, “NOAA (Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi) araştırmacıları, 23 Mart'ta bir koronal kütle atımının (CME) sonucu olarak G2 sınıfı jeomanyetik fırtınaların Dünya'nın manyetik alanına çarpmasını beklediklerini bildirdi. Güneş fırtınası, AR2736 Güneş lekesinden manyetik bir patlama ile Dünya’ya doğru ilerlemeye başladı” açıklamasında bulundu.

Genellikle bu fırtınalar tehlikeli değildir ve çoğunlukla kuzey veya güney ışıklarına neden olur. Bununla birlikte bu fırtınalardaki parçacıklar, çok büyük olduğunda gezegenimizin dış atmosferini ısıtır ve atmosferin genişlemesine neden olabilir. Atmosferin genişlemesi, uydu sinyallerinin yeryüzüne ulaşmasını zorlaştırır ve potansiyel olarak GPS navigasyon, uydu ve cep telefonu sinyallerinin devre dışı kalmasına neden olabilir.

Tüm bunlara ek olarak partikül dalgalanması, manyetosferde yüksek akımlara yol açabilir. Bu da elektrik hatlarındaki akışın normalden daha yüksek olmasına ve elektrik transformatörlerinin patlamasına neden olabilir. Bu sebeple belirtilen tarihte bazı bölgelerde elektrik kesintileri yaşanabilir.

Kaynak : https://www.express.co.uk/news/science/1103411/solar-storm-space-weather-forecast-solar-flare-power-outage-northern-lights
42
16
5
3
0
Emoji İle Tepki Ver
42
16
5
3
0