"Volvo"ların Arkasındaki Harflerin ve Sayıların "Bunlar da Kolaya Kaçmış He" Dedirten Anlamları

10
4
2
2
0
Sağlam otomobiller üretmesiyle adından söz ettiren Volvo, iş isimlendirmeye geldiğinde tembel davranıyor. Zira şirketin oldukça basit bir isimlendirme stratejisi bulunuyor.

Volvo, bugün pek çok otomobil hayranının favorileri arasında. Uçup giden piyasa koşullarında bir Volvo sahibi olmak çok kolay bir şey olmasa da pek çok kişi, hayatının en azından bir bölümünde Volvo kullanmak istiyor. 

Bir Volvo sahibi olsanız da olmasanız da bu markayla ilgili mutlaka bilmeniz gereken bazı hususlar var. Örneğin Volvo'nun isimlendirme stratejisi. Bu içeriğimizde, Volvo otomobillerde kullanılan S90 veya XC40 isimlerin nereden geldiğine bakacağız.

Bu konuda şirketin biraz kolaya kaçtığını söyleyebiliriz.

Volvo C40

Öyle ki bagaj kapaklarında gördüğünüz ilk harf, aslında otomobilin gövde tipini temsil ediyor. Yan kısımdaki sayılar ise otomobillerin büyüklükleriyle alakalı. Aşağıda paylaşacağımız tabloları dikkatlice incelerseniz, Volvo otomobillerin nasıl üretildiğini, en az Volvo mühendisleri kadar iyi bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Volvo modellerindeki ilk harflerin anlamı

S Sedan
V Station wagon
XC SUV
C Crossover
E Tam elektrikli

Yukarıdaki tabloda da görebileceğiniz üzere, Volvo'nun isimlendirme stratejisi aslında oldukça basit. Araçların gövde tipi ne ise model kodunda en başa yerleşiyor.

Peki ya sayılar?

Volvo S90

Volvo modellerinde gövde tipini belirten harften hemen sonra iki haneli sayı gelmektedir. Bu sayılar şimdilerde 40, 60 ve 90 olarak karşımıza çıkıyor. Sayının yükselmesi, aracın daha üst klasmanda olduğunu anlatmaktadır.

Şunu da belirtelim; 60 ve 90 serileri Volvo'nun SPA platformunu kullanırken, 40 serisi modellerde ise CMA isimli bir platform bulunmaktadır. Marka, sıkı rakipleri arasında yer alan Audi'nin isimlendirme stratejisi (A4 ve A6) ile çakışmamak için tek haneli rakam yerine çift haneli sayılar tercih etmiştir.

Gelelim kafa karıştırıcı bölüme: Bagajın sağ tarafında, aracın motoru ile ilgili bilgiler bulunur.

Volvo otomobillerin arka kısmına baktığınızda, sadece sol tarafta yazılar görmezsiniz. Aracın sağ kısmında da bazı ibareler bulunur. Aslında Volvo'nun isimlendirme stratejisinde kafa karıştıran yer de burasıdır. Zira bu bölümde otomobilin motoruna ilişkin bilgiler verilir. Ezberiniz iyiyse sorun yaşamazsınız ancak değilse kafanız karışabilir.

Volvo modellerinde motorlar nasıl tanımlanıyor?

T4 197 hp, 2.0 litrelik dört silindirli motor, sadece önden çekiş
T5 265 hp, 2.0 litrelik dört silindirli motor, önden veya dört tekerden çekiş
T6 316 hp, 2.0 litrelik dört silindirli motor (turbo + süper şarj), dört tekerden çekiş
T8 Twin 400 hp, 2.0 litrelik dört silindirli motor + çift hibrit sistem, dört tekerden çekiş
B5 250 hp, 2.0 litrelik dört silindirli motor + hibrit sistem, önden veya dört tekerden çekiş
B6 300 hp, 2.0 litrelik dört silindirli motor + hibrit sistem, dört tekerden çekiş
P6 231 hp, tam elektrikli, sadece önden çekiş
P8 Twin 408 hp, tam elektrikli, dört tekerden çekiş

Volvo'nun piyasaya sürdüğü otomobillerde genelde yukarıdaki ibareleri görsek de bazı modeller için -ki bunlar S60, V60 ve XC60'tır- "Polestar Engineered" ibaresini de görürüz. Bu ibarenin bulunduğu otomobilin motoru 415 beygir gücündedir ve yüksek performans için optimize edilmiştir.

10
4
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
10
4
2
2
0