Yeni Kablosuz Ağ Güvenlik Standardı WPA3'ün Getirdiği Yenilikler

20
12
4
2
2
Kablosuz ağlardaki güvenlik önlemlerini en üst düzeye çıkaran ve bazı yeni özellikler getiren WPA3 protokolü, yakın bir tarihte hayatımızdaki yerini alabilir.

İnternet kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu evinde veya iş yerinde kablosuz bir ağ bağlantısı ile internete bağlanıyor. Dünya genelinde ise milyarlarca sayıya ulaşan bu kablosuz ağ kullanıcıları, hangi kablosuz cihaz olursa olsun internete bağlanabilmek için farkında olarak ya da olmayarak çeşitli güvenlik protokolleri kullanıyorlar.

2004 yılından beri WiFi üzerinden iki cihazı bağlamak amacıyla kullanılan, AES güvelik protokolü tabanlı en yaygın iletişim kuralları olan WPA2, WPA ve WEP standartları, oldukça gelişmiş şifreleme özelliklerine sahip olmalarına rağmen bunlardan WPA2 güvenlik duvarı, 2017 yılında yapılan bazı saldırılarda etkisiz kaldı. WiFi cihazları için bir sertifikasyon kuruluşu olan Wi-Fi Alliance tarafından bu sorunları aşmak amacıyla duyurulan WPA3 standardı, daha fazla güvenlik ile beraber daha kolay cihaz bağlantısı vadediyor.

WPA3’ün Avantajları Nelerdir?

WPA3, WPA2’ye göre bünyesinde barındırdığı özelliklerle birçok güvenlik avantajı sağlıyor. WPA3 uyumlu olan cihazlar aynı zamanda WPA2 protokolünü de kullanabilirken, WPA3 ortak WiFi ağları için daha fazla gizlilik sunuyor. Bilhassa halka açık WiFi bağlantı noktalarından (Havaalanı, bar veya otellerdeki açık ağlar) bir ağa bağlanmanız halinde sizi yönlendiriciye ulaştırmak için verilerinizi filtreleyebiliyor ve belli başlı bilgilerin dışında kalan verilerin gönderilmesini engelliyor.

WPA3 teknolojisi, “Wi-Fi Certified Enhanced Open” olarak adlandırılan bireysel veri şifreleme yöntemi sayesinde açık ağlara bağlanmanız halinde daha güvenlik anahtarını girmemiş olsanız dahi hemen tüm verilerinizi şifrelemeye başlıyor. Bu güvenlik özelliği sayesinde halka açık alanlardaki WiFi ağları daha güvenli hale gelebilecekler.

Wi-Fi Certified Easy Connect ile Kolay Bağlantı

WPA3 teknolojisi “Wi-Fi Certified Easy Connect” özelliği sayesinde Google Home veya Amazon Echo gibi görüntülü olmayan akıllı cihazlar içinde bazı yenilikler sunuyor. Kablosuz ağınızı şifrelemeden akıllı telefonunuz üzerinden hızlıca bağlayabilmenizi sağlayan bir QR kodu sistemi, bu sayede en kolay şekilde iki cihaz arasında bağlantıya izin veriyor.

Şifre Tahmini” Saldırılarına Karşı Daha Fazla Güvenlik

Sizler cihazlarınızla bir WiFi şebekesine bağlandırınız zaman yönlendirici ile akıllı telefonunuz arasında girilen güvenlik anahtarının doğru olup olmadığından emin olunması için bir el sıkışma prosedürü uygulanır. WPA2 ağlarında bu el sıkışma protokolü bazı saldırı türlerine karşı savunmasızdır. WPA3 teknolojisi ise bu problemi ortadan kaldırabiliyor. Kullanıcılar çok basit ağ şifreleri belirlemiş olsalar bile WPA3 standardı şifreyi tahmin etme girişimlerini tespit ederek ağı ve cihazları koruyor.

Kişisel ve Kurumsal Ağlar İçin WPA3

WPA3 protokolü iki farklı türde inceleniyor. “WPA3 Personal” olarak adlandırılan ilk seçenek, ev ağları için daha uygun ve cihazlar arasındaki bağlantıyı güvenli hale getirmek için SAE (Eşzamanlı Doğrulama) sistemini kullanıyor. Bu sistem şifre tahmini saldırılarına karşı da dirençli. “WPA3 Enterprise” ise hükümet kurumları, bankalar ve benzeri hassas veriler içeren geniş ağlar için tasarlanmıştır ve 192-bit şifrelemeye eşit bir güvenlik duvarına sahiptir.

WPA3 Ne Zaman Kullanılmaya Başlanacak?

Qualcomm gibi bazı üreticiler hali hazırda WPA3 uyumlu çipler üretmeye başlayacaklar fakat teoride bir yazılım güncellemesi olmadan WPA3 teknolojisi bu cihazlarda kullanılabilir hale gelemiyor. Bunun yanı sıra mevcut ürünlere WPA3 güncellemesi yaparak onları bu teknolojiye güncellemekte mümkün değil. Ayrıca bu teknolojiyi sağlayan bir WiFi ürünü olsa bile ona bağlanacak olan akıllı cihazında WPA3 desteklemesi gerekiyor. Zira tersi bir durumda siz WPA3 destekli bir cihaza bağlansanız bile ağ güvenliğiniz WPA2 standartlarıyla sağlanacaktır. Hem ağ sağlayıcıların, hem de akıllı cihazların WPA3 desteğine kavuşması ve uyumlu şekilde çalışması, buradan da anlayacağınız üzere yıllar sürecek.

Kaynak : https://www.androidpit.com/what-is-wifi-protected-access-wpa3
20
12
4
2
2
Emoji İle Tepki Ver
20
12
4
2
2