YouTube Kids’in ‘Güvenli’ İçeriği İntihar, Cinayet ve Cinsellikle Dolup Taşıyor

57
14
2
1
1
YouTube’un “çocukların eğlenip öğrenebilecekleri, güvenli” platformu YouTube Kids’in içeriklerinin ciddi bir kısmının çocuklara uygun olmadığı iddia ediliyor.

İnternet dünyanın şu andaki en hızlı ve en yeni iletişim teknolojisi olarak öne çıkıyor. İnternet hizmetleri artık sadece iletişim için değil aynı zamanda da çocukların oyalanması için kullanılıyor. Bir alışveriş merkezine giderseniz her iki çocuktan birinin eline telefon ya da tablet tutuşturulduğunu görürsünüz.

Her birini tek tek isimlendirip de reklamını yapmayacağımız ancak kontrol ettiğimiz bazı videolarda göze çarpan sorunlar var. Bir videoda, çocuklara uygun bir oyun oynanırken kadraja giren bir kişi, ilgi çekmek için nasıl, ölmek için nasıl intihar edilmesi gerektiğini açıklıyor. Bu içerik defalarca şikayet edilip işaretlenmiş olsa da video hala duruyor.

YouTube’un sisteminde, bir video şikayet edildiğinde insan bir moderatör oturup videoyu izliyor ve gerçekten şikayet doğruysa videoyu platformdan uzaklaştırıyor. Bu iş biraz sıkıntılı oluyor ve süreçler uzayabiliyor. 8 ay önce işaretlenmiş bir video ancak geçen ay kaldırılabilmiş durumda.

Bir diğer içerikte ise Minecraft adlı oyundaki grafikler kullanılarak bir okul baskını anlatılıyor. Üstelik sitede buna benzer şekilde yapılmış pek çok video daha var.

Başka bir içerikte ise insan kaçakçılığı, anime çizimleriyle hikayede yer alıyor. Fiziksel olarak kötü muameleye maruz kaldığı belli olan bir kadın, bir erkek tarafından başka bir erkeğe satılıyormuş gibi görünüyor. Aralarındaki diyaloglar da bu fikri destekliyor.

Bu örnekteki çizim karakteristiğine sahip olan videolarda genel olarak yetişkin dili, şiddet ve cinayet yer alıyor. Videolarda özellikle Ava Max ve Billie Eilish gibi çocuklar arasında popüler şarkıcıların şarkıları seçiliyor ve videoları izleyen çocuklar, daha ne olduğunu bile anlamadan içeriklere maruz kalıyorlar.

Konuyla ilgili açıklama yapan YouTube, insanlara bu soruna dikkatlerini çektikleri için teşekkür ederken, videoları inceleme işlemlerinin 7/24 devam ettiğini, yetişkinlerin çocuklarının izlemesine izin verdikleri kanalları ve içerikleri seçebilecekleri bir sistem üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Kaynak : https://thenextweb.com/socialmedia/2019/03/21/youtubes-child-safe-app-is-crawling-with-videos-advocating-suicide-murder-and-sexual-exploitation/
57
14
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
57
14
2
1
1