Yunuslar da İnsanlar Gibi Ortak İlgi Alanına Sahip Oldukları Arkadaşlar Seçiyor

15
2
1
0
0
Araştırmacıların yaptığı bir çalışmaya göre yunuslar, arkadaş seçimlerinde ortak ilgi alanları bulunmasına dikkat ediyorlar.

İnsanlar sosyal canlılardır. Genelde de kendileri ile benzer ilgi alanlarına sahip kişilerle arkadaşlık kurarlar. Bu bazen bir oyun topluluğu olur, bazen bir takımın taraftarı olup maçlara giderken olur ama muhakkak ilgi alanları paylaşılan insanlarla olur.

Proceedings of the Royal Society B’de yayımlanan yeni bir makale, yunusların da benzer bir yöntem izlediklerini açığa çıkardı. Araştırmayı Bristol, Zürih ve Batı Avustralya Üniversitelerinden uzmanlar bir araya gelerek gerçekleştirdi.

Avustralya’da bulunan ve dünya mirası olarak kabul edilen köpekbalığı koyu, şişeburunlu yunusların doğal yaşam alanı olarak biliniyor. Bu bölgede yaşayan yunuslar, deniz süngerlerini tarım için kullanıyor. Bu öğrenilmiş beceri, nesilden nesile aktarılıyor. Böylece yunuslar, daha derin su kanallarında yemek bulabiliyor. Genelde bu işi dişi yunuslar yapsa da araştırma erkek yunuslara odaklandı.

124 erkek yunustan, 9 yıllık süreçte her kış davranışsal, genetik ve fotoğrafik veri toplayan araştırmacılar, bu gruptan 37 örneği ele aldıkları bir araştırma gerçekleştirdi. Deneyde takip edilen yunusların 13’ü sünger çiftçisi, kalanı ise çiftçi olmayan yunuslardan seçildi.

Çiftçi yunuslar genel olarak kendileri gibi çiftçi olan yunuslarla birlikte zaman geçirmeyi tercih ediyor. Araştırmacılar bu bağın yalnızca çiftçilikten kaynaklandığını, başka özellikler ile ilgisi bulunmadığını belirtiyor.

Araştırmanın yazarlarından olan, Birstol Biyolojik Bilimler Okulu’ndan Dr. Simon Allen, “Sünger ile çiftçilik yapmak zaman tüketen ve genelde yalnız yapılan bir aktivite olduğu için Köpekbalığı Koyu’ndaki erkek yunusların uzun süre diğer erkeklerle yakın ittifaklar kurmak için zaman harcama ihtiyaçlarıyla uyumsuz olduğunu düşünmüştük. Bu araştırma, dişi karşıtları ve tabii ki insanlar gibi, erkek yunusların paylaşılan ilgi alanları üzerinden sosyal bağlar oluşturduğunu gösteriyor.” dedi.

Araştırmanın baş yazarı olan Manuela Bizzozzero, bölgede yaşayan erkek yunusların çiftleşme şanslarını arttırmak için sıkı ittifaklar kurduklarını belirterek, çiftçi yunusların benzer özellikteki diğer yunuslarla böyle bir bağ kurmasının keşfini heyecan verici olarak tanımladı.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-06-dolphins-friendships.html
15
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
15
2
1
0
0