5G İçin Enerji Tüketimi ve Maliyeti Düşük Ağ Geliştirildi

20
1
1
0
0
Waterloo Üniversitesi’nden araştırmacılar, 5G konusunda önemli bir çalışmaya imza attı. Araştırmacılar, maliyeti ve enerji tüketimi oldukça düşük bir 5G ağı geliştirmeyi başardı.

Dünya yavaş yavaş 5G teknolojisine geçmeye, daha hızlı ve akıcı bağlantıya hazırlanıyor. Genel olarak 5G denince insanların aklına telefon bağlantıları gelse de bu teknolojinin pek çok kullanım alanı var.

2025 yılına kadar 75 milyar cihazın nesnelerin interneti (IoT) kullanmaya başlaması bekleniyor. Bu kadar çok cihazı bağlamak için yeterince ağ altyapısı ise henüz yok.

5g-bağlantı

Bu sorunu aşmak için mmWave adı verilen multi-gigahertz lisanssız bant genişliği kullanılabilir. Bu genişlikte bugünün hücresel veri sistemlerinden 200 kat daha fazla veriyi aktarmak mümkün. 5G ağlar da bu dalga aralığını kullanacak. 

Waterloo David R. Cheriton Bilgisayar Bilimleri Okulu’ndan yardımcı profesör Omid Abari, mmWave’in kullanımındaki var olan zorlukları aşmak için yaptıkları çalışmalarda mmX adını verdikleri bir ağ sistemi kurduklarını söyledi. Abari, “mmX maliyetleri ve güç tüketimini ciddi şekilde düşürüyor ve mmWave ağların tüm IoT uygulamalarında kullanılmasını sağlıyor” dedi. 

5G,bağlantı,şeması

Cheriton Bilgisayar Bilimleri Okulundan Doçent Ali Abedi, “mmX sadece Wi-Fi ve kablosuz deneyimimizi geliştirmeyecek, tüm IoT cihazlarında daha hızlı iletişim sağlamakla kalmayıp sanal gerçeklik, otonom araç, veri merkezleri ve kablosuz hücresel ağ uygulamalarında da kullanılabilecek.“ dedi. Ayrıca evlerdeki Wi-Fi ve daha düşük frekansla çalışan cihazların da bu ağa bağlanabileceğini belirtti.

Bu teknoloji ile otonom araçların içindeki parçalar da kablosuz olarak bağlanabilecek ve araçlar daha mobil hale gelecek.

Araştırma, ACM SIGCOMM 2019 konferansında açıklandı.

Kaynak : https://techxplore.com/news/2019-08-low-power-low-cost-network-5g.html
20
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
20
1
1
0
0