Android Karanlık Mod Nasıl Kullanılır?

73
17
8
6
5
Dünyanın en çok kullanılan işletim sistemi Android’e karanlık mod desteği geldi. Peki hangi Android sürümünde karanlık mod seçeneği var, kullanmak için neler yapmanız gerekiyor, hangi uygulamalar karanlık mod ile uyumlu, gelin birlikte bakalım. Android karanlık mod nasıl kullanılır? Sorusunun yanıtını veriyoruz.

Karanlık mod, akıllı telefon kullanıcılarının en çok ilgi duyduğu özellik olmaya başladı. Kimi uygulamalar içerisinde uzun bir süredir kullanımda olsa da artık Android’in de kendisine ait bir karanlık mod desteği bulunuyor. 

Android 9.0 veya daha yeni bir sürüm kullananlar, karanlık mod ya da gece modu olarak bilinen ayarları daha kolay yapabiliyorlar. Ancak daha eski Android sürümleri için de karanlık modu kullanmak mümkün. Sadece söylediğimiz işlemleri yapmanız yeterli.

Android karanlık mod nasıl ayarlanır?

android karanlık mod

Android 9.0 sıfır veya daha yeni bir sürüme sahipseniz gece modunu kullanmak için yapmanız gereken şey oldukça basit. Üreticiden üreticiye değişse de bazı telefonların bildirim çubuğunu kaydırdığınızda karşınıza çıkan Hızlı Ayarlar menüsünde, Gece Modu ya da Karanlık Mod seçeneğini görmeniz mümkün. Eğer Hızlı Ayarlar içinde göremiyorsanız, aşağıdaki işlemleri uygulayın:

  • Ayarlar uygulamasını açın, 
  • Ekran seçeneğine dokunun,
  • Gece Modu ya da Karanlık Mod seçeneğini aktif hale getirin
  • Dilerseniz, karanlık modu dilediğiniz saat aralıklarında kullanmak için buradan zaman aralığı seçebilirsiniz.

android karalık mod

Android 9.0 veya daha eski sürümler için karanlık mod nasıl kullanılır?

Daha önce de söylediğimiz gibi Android P veya daha eski sürümlerin karanlık mod desteği bulunmuyor. Bazı uygulamalar, yıllar önceden özerk şekilde destek vermeye başladılar. Ancak bu da işletim sisteminin genelini ilgilendiren bir seçenek olmadığı için eski sürüme sahip kullanıcıların biraz daha uğraşmaları gerekiyor.

Eski Android sürümlerinde karanlık mod seçeneğini görmenin 2 yolu var. Birincisi, biraz daha ileri düzeyde kullanıc olmayı gerektiren Android Debug Bridge ekranıyla komut vermek. Bu yöntem herkesin rahatlıkla uygulaması için fazlasıyla karmaşık. Bu nedenle Android karanlık mod için ikinci seçeneğe geçiş yapıyor, işe yarar üçüncü parti arayüz uygulamalarını ele alıyoruz. 

android karanlık mod

Android için karanlık mod uygulamasıyla ayar yapma:

  • Aşağıdaki Dark Mode uygulama butonuna dokunun,
  • Uygulamayı Play Store üzerinden yükleyin,
  • Dark Mode uygulamasını açın,
  • Dark Mode ile Gece ya da Karanlık Modu aktif hale getirin,
  • Light Mode ile varsayılan Aydınlık Modu seçebilirsiniz.

dark mode

Dark Mode (Android Karanlık Mod) İndir:

Dark Mode uygulaması, cihazınızın sistem arayüzünde herhangi bir değişiklik yaratmayabilir. Üreticiden üreticiye değişen erişim izinleri nedeniyle, bazı telefonlarda tüm arayüz karanlık moda geçerken, bazı telefonlarda ise sadece karanlık mod desteği bulunan Google Play Store, Fotoğraflar, Instagram gibi uygulamalarda karanlık mod kullanıyor. 

Neden karanlık mod kullanmanızı tavsiye ediyoruz?

Cihazınızın ekranı OLED ya da AMOLED ise karanlık mod seçeneği batarya ömrünüzü uzatır. Çünkü bu panellerde ekranın karanlık bölgeleri, aktif olarak çalışmadığı için enerji tüketmez. Ancak LCD ekrana sahipseniz karanlık modun batarya performasına çok önemli bir katkısı olmayacaktır. 

Karanlık modun tüm cihazlar ve kullanıcılar için geçerli olan bir diğer avantajı ise göz sağlığıdır. Sürekli parlak ışığa kalan gözlerimiz, biz fark etmeden bazı sorunlar yaşamaya başlayabilir, kaşıntı, kızarıklık, kuruluk hislerine ve hatta göz bozukluklarına neden olabilir. Karanlık mod bu etkileri azaltarak uzun süreli kullanımlarda ekranın gözümüzde yarattığı etkileri azaltır. 

Yakında çok daha fazla popüler WhatsApp gibi uygulamaya karanlık mod desteğinin sunulmasını bekliyoruz. Peki siz Android için karanlık mod kullanıyor musunuz? Görüş, düşünce ve önerilerinizi yorumlar kısmında belirtmeyi unutmayın.

73
17
8
6
5
Emoji İle Tepki Ver
73
17
8
6
5