Apple'ın Bilgisayarlarına "Mac" Denilmesinin Nedenini Öğrenince Ufak Çaplı Bir Aydınlanma Yaşayacaksınız

21
11
7
4
2
‘Mac’ eski adıyla ‘Macintosh’, Apple’ın şüphesiz en ikonik ürünlerinden biridir. Her sene yeni Mac’leriyle gündeme gelen Apple, neden bu ürünlerine bilgisayar demiyor da bunun yerine ‘Mac’ ismini tercih ediyor? İşte elmadan bilgisayara uzanan hikaye!

Apple, piyasada ilk kez görünmeye başladığı ve iPhone'ların daha henüz icat bile edilmediği yıllarda kuşkusuz en ikonik ürünü Macintosh bilgisayarlarla gündemdeydi. 

Peki ya Apple, çıkardığı bu üründe neden rakipleri gibi "bilgisayar" ismini kullanmak yerine ‘Macintosh’ ismini kullanmayı tercih etti? Gelin, bu farklı ismin arkasında yatan hikayeyi hep beraber öğrenelim.

İlk Macintosh bilgisayardan başlayarak yavaş yavaş Mac isminin hikayesine bakalım.

İlk Macintosh bilgisayar, 24 Ocak 1984'te Steve Jobs tarafından Kaliforniya'da Apple hissedarlarının önünde tanıtıldı. Zamanla yoğun bir ilgiyle karşılaşan bu Macintosh 9 inç ekrana, 128k hafızaya ve 3.5mhz işlemciye sahipti. Bu rakamlar günümüzde çok küçük sayılsa da o zamanın teknolojisiyle büyük bir teknolojik yenilik olarak görülüyordu. Macintosh'un yenilikçi olması ve dönemine göre küçük sayılabilecek bir boyutla üretilmesi kişisel bilgisayarların tarihini kökten değiştirdi.

Macintosh, adını McIntosh isimli bir elma türünden alıyor.

apple neden mac

Steve Jobs, kişisel yaşamında farklı farklı diyetler deniyordu. Denediği bu diyetlerden biri olan meyve diyetini yaparken bir elma çiftliğini ziyaret ediyor ve 3 ortağıyla kuracakları şirketin isminin elma (apple) olmasına karar veriyor. Şirketin adının elmadan gelmiş olması gibi bilgisayarları ise Macintosh adını bir elma türü olan 'McIntosh'tan alıyor. 'Macintosh'un ismineyse şirketin ileride 'Macintosh' olarak adlandırılacak bilgisayar projesinin sorumlusu Jef Raskin karar veriyor.

Raskin, 2003 yılında yaptığı bir röportajındaysa 'Macintosh' ismine karar vermesinin altında yatan sebebin McIntosh elmasının tadını sevmesi olduğunu söylüyor. McIntosh yerine Macintosh isminin tercih edilmesinin nedeniyse Mcintosh adında başka bir şirketin bulunması. Apple, McIntosh'a 'a' harfi ekleyerek bu telif sorununu çözüyor ve şirketin ikonik bilgisayarlarının doğuşunu sağlıyor.

Bu meşhur McIntosh elmasına da değinelim:

McIntosh Red olarak adlandırılan kırmızı ve yeşil kabuklu elma türü Kanada'nın ulusal elması olarak tanınıyor. Bu elma, adını 1811 yılında çiftliğini temizlerken cinsi belirsiz bir elma fidesini keşfeden, fidedeki elmaların tadını beğenen ve bu elma fidesini çoğaltan Kanadalı çiftçi John McIntosh'tan alıyor. McIntosh soyadının anlamıysa 'şefin oğlu' demek. Soğuk iklimleri seven bu elma türü, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nde oldukça popüler; bizim Amasya elması gibi düşünebilirsiniz.

Peki bu 'Macintosh' nasıl Mac ismine dönüştü?

Apple çalışanları, 'Macintosh' ilk çıktığı yıllarda müşterilerin ve basın yetkililerinin aklında kalması için 'Mac' kısaltmasını tercih ediyordu. Söylemesi 'Macintosh'a göre kolay olan bu takma addan yola çıkarak Apple, Macintosh'un MacPaint ve MacWrite gibi uygulamalarının başına da 'Mac' kısaltmasını uygun görüyor ve 1997 yılına girildiğinde firma, işletim sisteminin adının MacOS olarak kullanılmasına karar vererek 'Mac' ismine doğru kalıcı değişikliklere imza atıyor. 1998 yılına girildiğindeyse iMac isimli ilk 'Mac' ismine sahip bilgisayar tanıtılıyor ve artık firmanın ikonik bilgisayarlarının serisi 'Mac' olarak adlandırılıyor. Şirket, ürünlerinin farklılığını ve kalitesini göstermek ek olarak kullanıcılarının aklında kalmak için 'Mac' ismini kullanıyor gibi görünüyor.

Peki ya siz 'Mac' isminin hikayesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Elma türünden ilham alınmış olması aklınıza gelir miydi?

Kaynaklar: How To Geek, Apple Scoop, The U Junkie

21
11
7
4
2
Emoji İle Tepki Ver
21
11
7
4
2