Bakan Selçuk: “Yapay Zeka Eğitiminde Dünya Lideri Olacağız”

219
43
3
2
2
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yapay zeka üzerine yaptıkları çalışmalara değindi. Yapılan açıklamalara göre Türkiye, önümüzdeki 20 yıl içinde yapay zeka konusunda öncü ülkelerden biri olacak.

Son yıllarda gelişmiş ülkelerin üzerine düştüğü noktaların başında gelen yapay zekalar, ülkemizde de daha sık gündem olmaya başladı. Bu noktada önemli açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, önümüzdeki 20 yıl içerisinde yapay zeka konusunda çalışmalar gerçekleştirerek bu alanda dünya lideri olacağımızı söyledi.

Yapay zeka stratejisi için çalışmalara devam ettiklerini belirten Selçuk, “Yapay zeka stratejimizde son aşamaya gelindi. Yakında kamuoyu ile paylaşacağız. Konusunda uzman isimler hazırlıyor. Zaten elimizde önemli birikim oluştu. Taslak metni tartışmaya açacağız. Her türlü katkıya açığız. 2020-2040: Önümüzdeki 20 yılı düşünüyoruz. Yapay zeka eğitiminde dünya lideri olacağız. Yapay zeka ile yapay zeka çağı için insan odaklı nesiller yetiştireceğiz. Teknoloji şirketleriyle işbirliği yapacağız. Ürün ve süreç odaklı olacağız. Teknoparklarda MEB ofisler açacak, AR-GE yapacağız. Girişimcilik ve inovasyon ekosistemiyle bağlantımızı kuvvetlendirmemiz lazım. Onların mentörlüğüne bazı zamanlarda ihtiyacımız olacak. Teknoparklardaki araştırma ofislerimizde öğretmenlerimiz çalışacak. MEB'in daha fazla dışarı açılma zamanı geldi. Teknoloji, girişimcilik ve inovasyon ekosistemiyle daha fazla alışverişte bulunmalıyız” dedi.

Günümüzde doğan çocukları 2040 sonrası dünyaya hazırlamak için çabaladıklarını belirten Selçuk, “2023 vizyonu sadece bir tarih değildir. 2023; 2053, 2071’e açılan kapı şeklinde okunmalıdır” diyerek, Türkiye’nin gelecek planlarında her zaman yapay zekanın olduğunu belirtti.

Günümüzde gerçek gücün belirleyicisi olan ülkeler, bunu sadece ekonomik ve askeri gücüyle değil, veri ve bu verileri işleme güçleri ile yapıyorlar. Son dönemde ortaya çıkan Facebook, Google gibi firmaların yarattığı krizler de bunun büyük bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Bu noktada 50’ye yakın ülkenin yapay zeka stratejilerini incelediklerini belirten MEB Başkanı Ziya Selçuk, "Yapay zeka ülkeler için yeni bir rekabet alanı haline gelmiştir. Devletler ve stratejik kurumları teker teker stratejilerini açıklamaktadır. Biz her birisini takip ediyoruz. Sadece eğitimle ilgili değil genel stratejilerine de vakıfız. Bu konuda önemli bir birikimimiz var. 50'ye yakın ülkenin stratejilerini inceledik. MEB, dünyada halihazırda Çin ve Avustralya haricinde yapay zekayı eğitim ve öğrenme başlığı altında strateji haline getirecek üçüncü Bakanlık olacaktır. Diğer ülkelerde de bazı bakanlıkların çalışmaları olduğunu bilmekteyiz. Ülkemizin Yapay Zeka Stratejisi hazırlık aşamasında. Biz de eğitimle ilgili alanda tamamlayıcı ve detaylandırıcı olacağız. Gerek kamuda gerekse özel ve sivil toplum sektöründe ilk kurumsal strateji olma özelliğine sahiptir” dedi.

Yapay zekanın şu anda bile hayatımıza ne derece etki ettiği düşünülürse, ülkemizin de en yakın sürede gerek akademik gerekse de AR-GE çalışmaları olarak bu noktalara yatırım yapması gerekiyor.

Kaynak : https://tr.sputniknews.com/turkiye/201903271038448956-meb-ziya-selcuk-yapay-zeka-egitimi-dunya-liderligi/
219
43
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
219
43
3
2
2