Bakanlıktan Gıda Etiketlerine Dikkat Çeken Düzenleme: Artık Margarine Tereyağı Demek Yok

119
11
3
2
0
Tarım ve Orman Bakanlığının gıda etiketleri ve paketleri üzerine sunduğu değişiklik, Resmî Gazete'de yayımlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı yeni bir düzenleme, Resmî Gazete'de görünmesinin ardından yürürlüğe girdi. Bakanlığın hazırladığı Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 6 Nisan 2024'te yürürlüğe girdi.

Söz konusu düzenleme, paket üzerinde gösterilen gıda yerine aroma verici kullanılan ürünlerin etiketinde, o aromayla ilgili gerçek gıda görselinin kullanılmamasını içeriyor. Bunun haricinde gıda isminde ve paket üzerindeki ifadelerde de belli kararlar çerçevesinde değişikliğe gidilecek.

Birbirine karıştırılabilecek ürünlerin isimlerinde, "... tadında" gibi ifadeler kullanılmayacak.

Resmî Gazete

Resmî Gazete'de yayımlanan kararlar şu şekilde:

  • Üretiminde gıda bileşeni yerine tamamen aroma verici kullanılan bir gıdanın etiketinde aroma ile ilgili gerçek gıda görseli kullanılmayacak.
  • Üretiminde gıda bileşeni yerine tamamen aroma verici kullanılan bir gıdanın etiketinde aroma ile ilgili temsili görsel kullanılması halinde, gıdanın “aromalı” olduğu temsili görselin bulunduğu her yerde vurgulanacak veya “aromalı” olduğu belirtilecek.
  • Birbiriyle karıştırılabilecek bir gıdanın adında ve etiketinde, özelliklerini taşımadığı başka bir gıdanın adıyla birlikte “… tadında”, “… lezzeti”, “… keyfi” ve benzeri ifadeler kullanılmayacak.
  • Gıdanın adı, etiket üzerinde temel görüş alanında, bütün kelimeler aynı büyüklükte, aynı yazı tipinde, aynı stilde ve arka plan rengi ile kontrast oluşturacak şekilde yer alır. Gıdanın adı etiket üzerinde temel görüş alanı dışında ayrıca yer alabilir.

Kaynak : https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/04/20240406-17.htm
119
11
3
2
0
Emoji İle Tepki Ver
119
11
3
2
0