Balıkesir'deki Arkeoloji Çalışmalarında 2.400 Yıllık Yunan Tanrısı Maskesi Bulundu

49
13
1
0
0
Balıkesir'deki Manyas Gölü civarında yapılan kazılarda 2 bin 400 yıllık bir Yunan Tanrısı maskesi bulundu. Antik Lidya mutfağındaki bir kilerde bulunan maskede Tanrı Dionysus'un resmedildiği açıklandı.

Türkiye'de bir kazı çalışması yapan arkeologlar, bir Yunan Tanrısının terakota rengindeki yüz maskesini buldular. Arkeologların yaptığın açıklamaya göre bulunan tanrı maskesi 2.400 yıl öncesine kadar uzanıyor.

Manyas Gölü kıyısında konumlanmış olan antik Daskyleion Şehri'ndeki kazı çalışmalarını gerçekleştiren arkeologlar, antik Yunan Tanrısı Dionysus'un resmedildiği nadir bir maskeyi bulduklarını açıkladı.

Antik Daskyleion Şehri'nde yapılan keşifler

dionysus maskesi, tanrı dionysus maskesi

Ancient-Origins'te yer alan habere göre Bronz Çağı'nda kurulan bu şehrin harabeleri 1952 yılında Kurt Bittel ve Ekram Akurgal tarafından keşfediliyor. Bu alandaki arkeolojik çalışmalar 1954 – 1960 yılları arasında gerçekleştiriliyor ve 2005 yılında yine bu alanda Pharnabazus keşfediliyor. Arkeologlar, 2012 yılından itibaren Satrap'ın sarayı ve Zerdüştlük dini ritüel alanlarının bulunduğu Manyas yakınlarında bulunan akropolise odaklanmışlardı.

2018 yılında Daskyleion akropolisinde yaklaşık 2 metrelik duvarlarla çevrilmiş bir binanın bulunduğu açıklanmıştı. Antik Lidyalıların yemek alışkanlıkları ve mutfak kültürleriyle ilintili araçlar ve yemek kalıntıları da burada bulunmuştu. Ayrıca depolama ve dini amaçlarla kullanılan birçok çukur da yine burada keşfedilmişti.

daskyleion şehri arkeoloji kazısı, balıkesir'deki arkeoloji kazısı

Daskyleion'daki kazı çalışmalarını yürüten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden arkeolog Kaan İren, Dionysus'un terakota maskesinin, şehrin akropolisindeki "Lidya Mutfağının" kilerinde ortaya çıkarıldığını söyledi. Araştırmacılar, mutfağın muhtemelen adaklık olduğunu ve Yunan karnaval ve gösteri tanrısıyla ilgili ritüellerde kullanıldığını dile getirdi. Arkeologlar, böyle bir maske takmanın Yunan efsanelerinde Tanrı Dionysus'a biat için takıldığının anlatıldığını dile getiriyorlar.

Roma panteonunda Bacchus olarak da bilinen Tanrı Dionysus, Zeus ve Persephone'un birlikteliğinden doğuyor. Zeus'un karanlık tarafı olarak resmedilen Dionysus; üzüm hasadının, şarabın, şarap yapımının, doğurganlığın, meyve bahçelerinin, bitkilerin ve bitki örtülerinin ruhani yöneticisiydi.

Kaynak : https://www.ancient-origins.net/news-history-archaeology/greek-god-mask-0014221
49
13
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
49
13
1
0
0