Oldu Olacak Kullan-At Yapsaydınız: Elektrikli Otomobillerin Bataryası Araçtan Daha mı Pahalı?

15
4
1
0
0
Çin'de bulunan bir elektrikli otomobil kullanıcısından batarya değişimi için aracın kendisinden çok daha fazla bir fiyat talep edildi. Peki, diğer araçlarda da fiyatlar böyle mi? Gelin bir bakalım.

Artık birçok dev otomobil üreticisinin, geleneksel içten yanmalı motora sahip otomobillerden vazgeçerek elektrikli araçlara yöneldiği bilinen bir gerçek. Sürdürülebilirlik konusunda devrim yaratması beklenen bu araçların, önümüzdeki yıllarda iyice yaygınlaşması bekleniyor. Ancak otomobillerde kullanılan bataryalar ile ilgili çıkan bazı bilgiler, bu parçaların değişiminin cep yakabileceğini gösteriyor.

Öncelikle elektrikli otomobillerin bataryalarından kısaca bahsedelim. Çoğu elektrikli otomobil bataryasının ömrü 10 ila 20 yıl olarak gösteriliyor. Bu süre tamamlandıktan sonra ise bataryaların değiştirilmesi gerekiyor. Ayrıca, bataryaların tamir edilemeyecek düzeyde zarar görmesi de değiştirme ihtiyacını doğurabiliyor. Çin’de yaşanan bir olay ise bu değişimin maliyetinin şaşırtıcı derecede yüksek olabileceğini ortaya koyuyor.

Batarya değişimi için otomobilin kendi fiyatının neredeyse iki katına yakın para istendi

Motor1’in haberine göre İsveçli otomobil üreticisi Polestar’ın 'Polestar 2' modeline sahip Çin’de yaşayan bir kullanıcı, yaşanan bir kaza sonrası otomobilini servise götürdü. İncelemelerde aracın batarya paketinin tamamen ezildiği; bu nedenle de kullanıma uygun hale gelmediği görüldü ve değişmesi gerektiğine karar verildi.

Bunun ardından da otomobilin sahibinden batarya değişimi için 79.200 dolar talep iddia edildi. Polestar 2, Çin’de 43 bin dolardan satışa sunuluyor. Bu da batarya değişimi için istenen ücretin, aracın kendi fiyatından çok daha fazla; hatta iki katına yakın olduğunu ortaya koyuyor.

Çin’den kaynaklara göre kullanıcı, yaşananların sonrasında Polestar’a bu fiyatı doğrulamak için ulaştı. Şirket, normalde batarya değişiminin 57.900 dolar olduğunu; ancak araçta ekstra masraflardan dolayı böyle bir miktarın talep edilmiş olabileceğini ifade etti. Durum böyle olsa bile normal fiyat, değişim için aracın kendisine verdiğiniz miktardan daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacağınızı ortaya koyuyor.  

Batarya değişim ücretleri araç fiyatlarını geçiyor mu?

 

Peki, bu olay elektrikli otomobillerin batarya değişiminin aracın kendisinden çok daha pahalı olduğunu mu gösteriyor? Habere göre kullanıcı, Polestar’ın ardından bir başka elektrikli otomobil üreticisi olan Xpeng’e ulaştı. Bu şirket ise 53 bin dolar değerindeki P7 sedan modelinin batarya değişim ücretinin 14.500 dolar olduğunu aktardı ve Polestar gibi astronomik bir ücret istenmediğini ifade etti. Biz de bazı popüler elektrikli otomobillerin batarya değişim ücretlerini araştırdık ve sizler için aşağıda derledik. Bunların yaklaşık fiyatlar olduğunu, araçların bataryalarına göre değişebileceğini ekleyelim. 

MODEL FİYAT BATARYA DEĞİŞİM ÜCRETİ 
Tesla Model 3  46.900$ 20.000$
Tesla Model S 104.000$ 30.000$
Ford Mustang Mach-E 46.800$ 18.000$ 
Kia EV6  43.000$ 6.000-7.000$
Chevrolet Bolt 25.000$ 16.000$
Hyundai Kona EV 35.000$ 6.000-7.000$
BMW İ3 45.000$ 12.000-13.000$


Elektrikli otomobillerin batarya değişimi ile ilgili dolaşan birçok farklı bilgi bulunsa da popüler bazı modellerde ortaya çıkan ücretleri yukarıdan görebiliyorsunuz. Bu ücretler, genel olarak otomobillerde batarya fiyatlarının aracın kendi fiyatını geçmediğini ortaya koyuyor. Ancak fiyatların pek düşük olmadığını söylememiz de yanlış olmaz. Bazı otomobillerde fiyatlar aracın orijinal fiyatının yarısına kadar yaklaşabiliyor. Bu da batarya değişiminin kullanıcıların cebini yakabileceğini ortaya koyuyor. 

Kaynak : https://tr.motor1.com/news/607523/polestar2-pil-degisim-ucreti/
15
4
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
15
4
1
0
0