Bilim İnsanları Çılgınca Ziyafet Çeken İki Kara Delik Tespit Etti

24
3
1
1
0
Bilim insanları, biri galaksimizin merkezinde diğeri milyonlarca ışık yılı uzakta bulunan iki kara delik hakkında devam eden çalışmalarla ilgili 2 rapor yayınladılar. Bilim insanlarının üzerlerinde çalışmalara devam ettiği iki kara delik, alışılmadık bir açlığa sahipler.

İki rapordan ilki, UCLA tarafından, Samanyolu’nun merkezinde bulunan süper kütleli bir kara delikle ilgili olarak yayınlandı. UCLA’da araştırma yapan gökbilimcilerin yaptığı çalışmada bu süper kütleli kara deliğin etrafındaki çemberin parlaklığının üç defa değişikliğe uğradığını gözlemlendi. Bilim insanlarına göre bu artan aktivitenin sebebi S0-2 bir yıldız ve G2 isimli bir iki gezegen sisteminden kaynaklı olabilir.

NASA tarafından yayınlanan ikinci rapor ise GSN 069 ismi verilen uzak bir galaksinin merkezinde bulunan bir kara delikle ilgili. NASA’nın raporuna göre GSN 069’un merkezinde bulunan kara delik, çok hızlı bir şekilde etrafında bulunan nesneleri yutuyor. Açıklanan rapora göre kara delik, günde Dünya’nın uydusu Ay’ın 12 katı kadar nesne yutuyor.

kara delik

Avrupa’nın uzay ajansı olan ESA’da çalışan bilim insanı Giovanni Miniutti, bu kara deliğin daha önce görülmemiş bir şey olduğunu ve onu tarif etmek için yeni bir ifadeye gerek olduğunu söyledi. 

G069’unun merkezinde bulunan bu kara delik için “Yarı Periyodik X-Ray patlaması” ifadesi kullanılıyor. Bu kara delik, ilk olarak 2018 Aralık ayında GSN 069’da tespit edildi. Raporun ortak yazarı Margherita Giustini, “Kara deliğin parçalanan ve yavaş yavaş tükenen bir yıldızı olduğu için bu kadar büyük bir X-ışını emisyonu yarattığını düşünüyoruz.” dedi.

Kaynak : https://www.slashgear.com/two-black-holes-are-feasting-more-frantically-and-one-is-close-to-earth-11591453/
24
3
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
24
3
1
1
0