Bilim Kurulu Üyesi: Okulların Açılmasıyla İlgili Yeni Kararlar Alınabilir

114
26
10
10
4
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, koronavirüs vakalarındaki artışın ardından okullarla ilgili açıklama yaptı. R değerinin 1’in üzerine çıktığını söyleyen Yamanel, okullarla ilgili yeni kararların alınabileceğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi olan Prof. Dr. Levent Yamanel, milyonlarca öğrencinin yakından takip ettiği okulların açılıp açılmayacağıyla ilgili önemli bir açıklama yaptı. Vaka sayılarının, tatil beldelerinden gelen insanlardan dolayı artması durumunda okulların açılmasıyla ilgili yeni kararlar alınabileceğini söyleyen Yamanel, sürecin çok dinamik olduğunu belirtti. 

Okulların açılıp açılmayacağını önümüzdeki süreçteki vaka artış sayılarının belirleyeceğini ima eden Prof. Dr. Yamanel, “Vaka sayıları gün gün takip ediliyor. Vaka sayıları artış gösterirse okulların açılmasıyla ilgili de yeni kararlar alınabilir. Vaka sayıları tatil beldelerinden gelen insanların bulaştırmasıyla artarsa eğer yeni kararlar alınabilir” dedi. 

Türkiye’nin virüs bulaştırma katsayısı yeniden 1’in üzerine çıktı

Bilim Kurulu üyesinin yaptığı açıklamalarda en dikkat çeken noktalardan biri de Türkiye’nin R değerinin artması oldu. Virüs bulaştırma katsayısı için kullanılan “R değeri” ülkemizde daha önce 1’in altına inmişti. Bayramla birlikte insanlardaki rahatlığın artmasının ardından, bu değer yeniden 1’in üzerine çıktı. “Şu anda ikinci pik riski söz konusu değil ama 5-10 günlük periyot çok önemli. Eğer tatil beldelerinden bir yayılım söz konusu olursa o zaman birinci pikin üzerine ikinci artış da söz konusu olabilir” diyen Yamanel, Sağlık Bakanlığı’nın günlük olarak açıkladığı Koronavirüs Tablosu’ndaki değişikliğin sebebinin ise dünyadaki tabloya eşlik etmek amaçlı yapıldığını belirtti. 

R değerindeki bu artışın okulların açılmasını da zora sokacağı düşünülüyor. Şu anda gidişatın artış eğiliminde olduğunu görülüyor, özellikle Kurban Bayramı’nın verileri de karşımıza çıkmaya başlayınca okulların açılıp açılmayacağı çok daha kesin bir şekilde ortaya çıkacaktır. 

“Türkiye’deki aşı çalışmaları 4-6 ay sonra insan denemelerine başlayabilir”

Türkiye’de gerçekleştirilen aşı çalışmalarıyla ilgili konuşan Prof. Dr. Yamanel “Türkiye’de 2 aşı çalışması çok önemli yol katetti. Çalışmanın fazları devam ediyor. 4-6 ay sonra aşı insanlar üzerinde denenecek duruma gelebilir” şeklinde açıklama yaptı.

Kaynak : https://www.haberturk.com/bilim-kurulu-uyesi-yamanel-okullarin-acilmasiyla-ilgili-yeni-kararlar-alinabilir-2764037
114
26
10
10
4
Emoji İle Tepki Ver
114
26
10
10
4