Boeing, Bugün Gerçekleşmesi Planlanan Starliner Görevini Erteledi

4
2
2
1
0
Boeing’in Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidecek insansız uzay aracı Starliner’ın geçtiğimiz cuma günü ertelenen uçuşu, iticilerdeki bir sorun nedeniyle yine ertelendi. Araç, sorunun çözülebilmesine bağlı olarak yarın akşam saatlerinde kalkış yapacak.

Boeing, bugün gerçekleşmesi gereken insansız uçuşunu bir itiş sorunu nedeniyle erteledi. Starliner aracının Uluslararası Uzay İstasyonu’na gideceği uçuş en son 2019 yılında denenmişti.

Bir ULA roketiyle Florida’daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndan fırlatılacak Starliner aracı, bugün öğleden sonra kalkış yapacaktı. Ancak söz konusu sorun nedeniyle uçuş, yarına ertelendi.

Sorun çözülürse kalkış yarın gerçekleşecek

boeing starliner

Bugün kalkmış olması gereken insansız uzay aracı Starliner’ın uçuşu, itiş takımlarındaki bir problem nedeniyle ertelendi. Erteleme, uçuşa 2 saat kala Boeing’in resmî Twitter hesabı üzerinden duyuruldu. NASA, yaptığı açıklamada sorunun hava koşullarından değil Starliner’ın itiş sistemindeki beklenmedik supap pozisyonu değerlerinden kaynaklandığını ifade etti.

İlk plana göre uzay aracı geçtiğimiz cuma günü kalkış yapacaktı. Ancak Rus bir bilim modülü Uluslararası Uzay İstasyonu’na yanaştıktan sonra yanlışlıkla iticilerini çalıştırarak yörünge trafiğini bozdu. Yine ertelenen uçuş, eğer Starliner’ın iticlerindeki sorun çözülebilirse yarın Türkiye saati ile 19.57’de gerçekleştirilecek. Araç havalandıktan sonra Uluslararası Uzay İstasyonu’na yaklaşık 180 kilogramlık ekip erzağı taşıyacak ve hava tanklarının da dahil olduğu 250 kilogramlık yükle ABD sınırları içerisine iniş yapacak.

NASA’nın kabin mürettebatı müdürü Steve Stich, yarın gerçekleşmesi umulan uçuş hakkında şu açıklamalarda bulundu: “İyi gitmesini istiyoruz, iyi gitmesini bekliyoruz ve yapabileceğimiz tüm hazırlıkları yaptık. Starliner harika bir araç, ama görevin ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Bu, aynı zamanda bir test uçuşu ve bu test uçuşunda bir şeyler öğreneceğimizi umuyorum.”

Kaynak : https://phys.org/news/2021-08-boeing-key-uncrewed-flight-iss.html
4
2
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
4
2
2
1
0