Yaklaşanı Dakikalar İçinde Ölüme Götüren Radyoaktif Çernobil Kalıntısı: Elephants Foot

170
44
27
7
7
Ukrayna'nın Pripyat kenti yakınlarındaki Çernobil şehrinde kurulu olan nükleer santral, yıllar önce yaşanan patlamanın ardından, dünyanın en zehirli oluşumlarından bir tanesini arkasında bıraktı.

Çernobil Faciası 26 Nisan 1986'da Ukrayna'nın Çernobil kentinde meydana gelmişti. Bu facianın sebebi, elektrik kesintisi deneyi sonrasında reaktörün acil kapatılması sırasında çekirdeğin patlamasıydı. Gelmiş geçmiş en büyük nükleer kaza olarak kayıtlara geçen bu felaket, Uluslararası Nükleer Olay Ölçeği'ne göre en yüksek puan olan 7'yi almıştı.

Kaza sırasında 31 kişi ölse de radyasyonun çok daha büyük bir alana yayılması sebebiyle uzun vadede sonuçlarının çok daha ağır olduğu tahmin ediliyor. Felaketin maliyetinin 18 milyar ruble olduğu tahmin ediliyor. UNSCEAR raporuna göre ise 2008 yılına kadar kazadan yüksek dozda radyasyona maruz kalan 4000 kişiden 64'ünün radyasyon sonucu öldüğü doğrulanmıştır.

Bu kazanın oluşturduğu hasarlar sadece meydana geldiği zaman dilimiyle de kalmadı. Nükleer kaza sırasında oluşan en meşhur maddelerden bir tanesi de The Elephant's Foot (Fil Ayağı) oldu. Günümüzde hâlâ felaket oluşturma ihtimali olan madde insan sağlığı açısından oldukça tehlikeli.

Nükleer enerji istasyonunun dördüncü reaktöründeki patlamayla ortaya çıkan radyoaktif atıklar ve ısı sebebiyle eriyen maddelerden oluşan bu atığa The Elephant’s Foot adının verilmesinin sebebi ise yalnızca fil ayağına benziyor olmasından kaynaklı.

İsmi tuhaf, kendisi oldukça tehlikeli olan bu maddenin yakınlarında bulunmak bile insan sağlığı açısından oldukça tehlikeli. Sadece yarım dakika yanında bulunduğunuzda baş dönmesi ve yorgunluk hissi oluşturan bu atık, 2 dakika yanında beklerseniz iç kanamaya sebep oluyor. 5 dakika ve daha fazla maruz kaldığınızda ise birkaç gün içerisinde öldürüyor.

Elephant’s Foot ile ilgili en büyük tehlike ise reaktörün temeline zarar vermesi. Reaktörün altında su kanalları bulunuyor ve bu radyoaktif maddenin su ile teması yeni ve çok büyük facialara sebep olabilir. Şu an reaktörün üstü kapatılarak çevreye yayılan radyasyon azaltılmaya çalışılsa da insanlığın çok büyük bir  nükleer facia daha yaşaması oldukça muhtemel.

Kaynak : https://seyler.eksisozluk.com/yaninda-2-dk-kalinmasi-ic-kanamaya-sebep-olan-cernobil-kalintisi-elephants-foot
170
44
27
7
7
Emoji İle Tepki Ver
170
44
27
7
7