Chrome'daki Kayıtlı Şifrelerinizi Kolayca Yönetebileceğiniz Yöntem

14
2
1
1
0
Google, Chrome tarayıcısına şifrelerinizi kaydetmenizi ve bu şifreleri kolayca görüntülemenizi sağlıyor. Ayrıca bu içeriğimizde bahsettiğimiz özellikle birlikte şifrelerinizi kolaylıkla yönetebileceksiniz.

Gün içerisinde pek çok internet sitesinde geziniyoruz ve bu internet sitelerinin çoğunluğunda üyelik sistemi bulunuyor. Bu noktada kullandığımız internet tarayıcılarının parola kaydetme özelliklerinden faydalanıyoruz. Ancak kimi zaman değiştirilen bir şifreyi tarayıcı ayarlarından güncellemek zor olabiliyor.

Google'ın internet tarayıcısında da kayıtlı olan şifreleri yönetebilmek için bir ayarlar menüsü bulunuyor. Ancak bu menüde şifrelerin değiştirilme işlemleri yapılamıyor. Şifreyi güncellemek için ilgili internet sitesine gidip, yeniden giriş yaparak "Şifreyi Güncelle" butonuna tıklanması gerekiyor. Ancak tüm şifreleri tek bir ekranda düzenlemenin bir yolu bulunuyor.

google chrome

Google, şifreleri düzenlemek için bir internet sitesi oluşturmuş durumda. Google Passwords olarak adlandırılan bu internet sitesine, burada bulunan bağlantıyı kullanarak erişebiliyorsunuz. Ancak bir internet sitesini kullanmak her zaman işin kolay yolu olmayabilir. Üstelik bu internet sitesi sürekli olarak şifrenizi ve eğer varsa iki faktörlü doğrulama kodunuzu istiyorsa... 

Şimdi anlatacağımız yöntem ise tüm bunlara ihtiyaç duymadan Google'da kayıtlı olan şifrelerinizi dilediğiniz gibi yönetmenize olanak tanıyor. Gelin, bu kolay yöntemi nasıl uygulayabileceğinize bakalım.

Google'ın şifre yönetici arayüzü nasıl kullanılır?

  • İlk olarak Google Chrome'un standart şifre yönetim sayfasına bakalım.

chrome

  • Böyle bir arayüz yerine şifrelerin kontrolünü tamamen elinize almak için adres çubuğuna ilk olarak "chrome://flags/#google-password-manager" (tırnak işaretlerinin içinde kalan kısım) yazıyoruz. Eriştiğimiz sayfa bize Google Chrome'un bazı aktif edilmemiş özelliklerini listeleyecek.

şifreleri yönetme

  • Karşımıza çıkan bu ekranda "Google Password Manager UI" seçeneğini göreceksiniz. Bu seçeneğin hemen sağ tarafında ise "Default" yazan bir menü bulunuyor. Bu menüye tıkladığınız zaman özelliği aktif etmemizi sağlayan "Enable" butonuna tıklıyoruz.

otomatik doldurma

  • "Enable" seçeneğine tıkladığınız zaman ekranın sağ altında Chrome'u yeniden başlatmak ve aktif ettiğimiz özelliği kullanabilmek için gerekli olan "Relaunch Now" seçeneğini göreceksiniz. Zaten özelliğin ancak yeniden başlatma sonrasında aktif olacağını gösteren bir bilgilendirme yazısı Chrome tarafından açıkça belirtiliyor.

şifre düzenleme

  • Mavi renkli bu butona bastıktan sonra Chrome kapanıyor ve kısa bir süre sonra yeniden açılıyor. Şimdi, tekrardan Chrome'un "Ayarlar" menüsü altından "Şifreler" seçeneğine erişiyoruz. Bu kez genel görünüm tamamen değişmiş olacak.

şifre silme

  • Karşılaşacağınız bu arayüz, tüm şifrelerinizi kolayca kontrol edebilmeniz için gerekli olan arayüz. Aslında Google Passwords ile fazlasıyla benzer bir şekilde.
  • Bu adımdan sonra şifresini değiştirmek istediğiniz bir internet sitesini bulmanız gerekiyor. Bunu manuel olarak arayabileceğiniz gibi ekranın sağ kısmında bulunan arama kutucuğunu kullanarak da yapabilirsiniz. İlgili internet sitesine tıkladıktan sonra Google hesabınızın kullanıcı ismi (Gmail adresiniz) ve şifrenizi girmeniz isteniyor. Bu işlemleri tamamladıktan sonra ise şöyle bir ekran karşılayacak;

parola düzenleme

  • Bu ekranı kullanarak şifrelerinizi dilediğiniz gibi düzenleyebilir isterseniz silebilirsiniz.

Google Chrome'da şifrelerinizi kolayca nasıl yönetebileceğiniz anlattığımız bu rehberin sonuna geldik. Yeni rehberlerde görüşmek üzere.

  • Not: Bu rehber, sadece tarayıcınıza kaydettiğiniz şifreleri yönetmenizi sağlar. Bu yöntemi kullanarak değiştirdiğiniz şifreler, internet sitelerine giriş için kullandığınız şifrelerin değiştirilmesi anlamına gelmez.
14
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
14
2
1
1
0