Elektrikli Araçların Gerçekten de Daha 'Çevreci' Olup Olmadığı Açıklandı

36
8
4
1
1
Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi; ABD, Avrupa, Çin ve Hindistan'ı kapsayan çok geniş kapsamlı bir araştırma yaptı. Bu araştırma, elektrik motorlu otomobiller ile fosil yakıtlı otomobillerin yaşam döngüsü boyunca yol açtıkları sera gazı salınımını kıyasladı.

Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi, küresel sıfır binek otomobil satışlarının yüzde 70'ini kapsayan dört bölgede derinlemesine bir araştırma gerçekleştirdi. Bu araştırma kapsamında içten yanmalı motorlara sahip olan otomobiller ile elektrik motorlu otomobillerin yaşam döngülerinin tamamında yol açtıkları sera gazı salınımını inceleyen uzmanlar, elektrik motorlu otomobillerin sera gazı salınımı noktasında açık ara iyi noktada olduğunu tespit ettiler.

ABD, Hindistan, Çin ve Avrupa'da gerçekleştirilen araştırma, araçların tüm yaşam döngülerini kapsıyor. Bu bağlamda bir otomobilin üretilmesi için gerekli olan hammaddelerin çıkarılmasından bu araçların güç aktarma organlarının üretimine ve üretimden sonraki tüm zamanlarını araştırmanın konusuna dahil eden uzmanlar, dünyanın acilen elektrik motorlu araç kullanıma geçmesi gerektiğini açığa çıkarmış oldular. Dilerseniz şimdi, araştırmanın sonuçlarına detaylı bir şekilde bakalım.

Elektrik motorlu otomobiller, yaşam döngüleri boyunca çok düşük sera gazı salınımı yapıyor

Elektrikli otomobil

Yapılan araştırmaya bir elektrik motorlu otomobilin (SUV dahil) yaşam döngüsü boyunca yol açtığı sera gazı salınımı, benzinli bir otomobile göre Çin'de yüzde 37 ila yüzde 45 aralığında daha düşük. Aynı oran, Hindistan'da ise yüzde 19 ila yüzde 34 aralığında değişiyor. Avrupa ve ABD'de ise durum daha da belirgin bir şekilde karşımıza çıkıyor. ABD'de elektrik motorlu bir otomobilin sera gazı salınımı miktarı benzinli bir araca kıyasla yüzde 60 ila yüzde 68 aralığında daha düşükken bu oran, Avrupa'da yüzde 66 ila yüzde 69 olarak belirlenmiş durumda.

Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi'nin yaptığı araştırmayı değerlendiren sektör uzmanları, açığa çıkan oranların daha başlangıç olduğunu ifade ediyorlar. Elektrik motorlu otomobillerin üretimi için her gün yeni teknolojiler geliştirildiğini açıklayan uzmanlar, özellikle de 2030 yılına gelindiği zaman aradaki bu makasın çok daha açık olacağını belirtiyorlar. Görünen o ki petrol türevlerini yakarak çalışan otomobiller, artık gezegenimiz için de yolun sonuna gelmiş durumdalar.

Kaynak : https://www.slashgear.com/study-compares-emissions-from-combustion-vehicles-and-evs-globally-22683430/
36
8
4
1
1
Emoji İle Tepki Ver
36
8
4
1
1