Annenize Hava Atmalık Bilgi: Fırınların Altındaki Çekmeceler Aslında Ne İşe Yarıyor?

16
4
4
2
1
Mutfaktaki küçük çekmeceler ıvır zıvır eşyaları koymak için oldukça kullanışlı olabiliyor. Ancak fırınların altındaki bu küçük çekmecelerin gereksiz eşyaları taşımaktan çok daha işlevsel görevleri var.

Evlerimizde kullandığımız pek çok teknolojik eşya adeta hayat kurtarıcı özelliklere sahip. Ancak neredeyse her gün kullandığımız bazı teknolojik eşyalarımızın hala pek bilinmeyen yönleri var.  

Sıkça kullandığımız fırınların alt kısmında çekmeceye benzer bir bölüm olduğunu illaki görmüşsünüzdür. Genelde bu bölmeyi yemek tarifi kitaplarımızı, mutfak örtülerimizi veya gözümüzün önünde olmasını istemediğimiz eşyaları koymak için kullanıyoruz. Ancak bu bölmenin tasarlanma amacı oldukça farklı.  

Bir ısıtma çekmecesine sahip olabilirsiniz.

fırın çekmecesi

Fırında bir yemek yapıyor olsak bile bir önceki günden kalan veya o gün yaptığımız bir yemeği ısıtmak istediğimizde bunun için ocağı kullanıyoruz. Ancak fırınların altındaki bu çekmecelerin büyük bir kısmı tam olarak bu amaçla tasarlanmıştır. 

Fırınınızın üzerindeki düğmelerde bir ‘ısıtma’ işareti varsa; çekmeceyi yemeklerinizi ısıtmak amacıyla kullanabildiğiniz anlamına gelir.   

Çekmecenizin tipi ızgara tavaya benziyorsa... 

fırın çekmecesi

Güveçte yaptığınız bir yemeği veya marketten soğuk aldığınız ekmeği bu bölmede rahatlıkla ısıtabilirsiniz. Yemeklerinizin üstüne eklediğiniz malzemelerin bir miktar daha kızarmasını istiyorsanız da yine bu bölmeyi kullanabilirsiniz.

Ancak bu şekilde tasarlanan çekmeceler, ısıyı çok daha fazla ileteceğinden yemeklerinizi arada bir kontrol etmenizde fayda var.  

Peki sadece bir çekmece gibi görünüyorsa? 

fırın çekmecesi

Bu durumda fırınınızından aşağıya gelen ısı, çok daha az olacaktır. Bir önceki çekmece tiplerine kıyasla ‘saklama çekmecesi’ olarak tasarlanan bölmeler, çok daha derindir ve tam bir çekmece gibi görünür.  

Ancak yine de az miktardaki ısıyı verimli bir şekilde kullanabilirsiniz. Örneğin tencere veya tavalarınızı bu bölmeye koymanız, paslanmalarını önlemeye yardımcı olur.  

Neden her fırında bu çekmecelerden yok? 

fırın çekmecesi

Aslında bunun sebebi oldukça basit. Zaman içinde ihtiyaçlarımız ve eşyaları kullanım amaçlarımız değişti. Bu tip çekmeceleri de genelde daha eski tip fırınlarda görüyoruz. Zira artık hayatımızda yemeklerimizi ısıtmamızı sağlayan mikrodalga fırınlar var.

Üstelik artık mutfak dolaplarında fırının altına çekmece ekleniyor. 

fırın çekmecesi

Mutfak dolapları tasarlanırken genelde fırının geleceği kısma küçük bir çekmece eklenir. Bu çekmeceler hem fırınınızın ısı dengesini sağlar hem de yine bir miktar ısı aldığından tava, tencere gibi eşyalarınızı burada saklayabilirsiniz. Yemekleri ısıtmak için ise çok kullanışlı olduğunu söyleyemeyiz. Ancak plastik eşyalarınızı fırınınızın altındaki çekmecelerde saklamamanızı öneririz. 

Evinizdeki fırının altında bir çekmece varsa kullanım kılavuzunu bir kontrol ederek ne amaçla üretildiğini ve hangi tip çekmeceye sahip olduğunuzu kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Peki siz bu çekmeceyi ne amaçla kullanıyorsunuz? 

16
4
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
16
4
4
2
1