Fizikçiler, Yeni Bir Doğa Gücünün Kanıtlarını Bulmuş Olabilir

25
11
4
1
1
Karanlık madde, yıllardır evrenin en büyük sırlarından biri olarak kabul ediliyor; ancak bilim insanları tarafından yapılan yeni araştırma, nihayet karanlık maddenin gizemini çözmemize yardımcı olabilir.

Fizikçiler şimdiye kadar doğanın dört temel kuvvetini belirledi: Kütle çekim kuvveti, elektromanyetik kuvvet, zayıf nükleer kuvvetler ve şiddetli nükleer kuvvetler. Ve şimdi, doğamızı şekillendiren bu kuvvetlerin yanına bir yenisi daha eklemeye çok yaklaşmış olabiliriz. Fizikçiler, bir helyum atomundan çıkan beşinci bir fiziksel gücün eylemlerini tespit ettiklerini düşünüyorlar.

2016 yılında, Attila Krasznahorkay ve Macaristan'daki Nükleer Araştırma Enstitüsü'nden meslektaşları, berilyum-8 izotopunun radyoaktif bozunumunda önceden bilinmeyen bir gücün bulunduğuna dair kanıtlara rastlamıştı. Şimdi aynı ekip, bu çalışmanın ayak izlerini takip ederek, X17 parçacığı adı verilen gizemli gücün varlığını destekleyen yeni kanıtlara ulaştı. 

karanlık madde evren

Hala incelenme aşamasında olan veriler, bilim insanlarının nihayet karanlık maddeyi anlamalarına yardımcı olabilir. Kaliforniya Üniversitesi’nden fizik profesörü Jonathan Feng, 2016 yılında yapılan çalışmayla ilgili olarak, “Doğanın muhtemel beşinci gücünün bu keşfi, güçlerin ve karanlık maddenin birleştirilmesiyle sonuçlanan evren hakkındaki anlayışımızı tamamen değiştirecektir” ifadelerini kullanmıştı. 

Yukarıda da söylediğim gibi şu anda dört temel kuvveti biliyoruz ve bunların üçünün çekim ve itme mesajlarını taşıyan bozonlara sahip olduğunu da biliyoruz. Yerçekimi kuvveti 'graviton ' olarak bilinen varsayımsal bir parçacık tarafından taşınıyor; ancak ne yazık ki bilim insanları bunun izini henüz bulamadılar.

karanlık madde keşif

Yapılan çalışma sonucunda keşfedilen yeni bozonun, evrendeki her şeyi birlikte tutan veya birbirinden uzaklaştıran beşinci bir doğa gücünün taşıyıcısı olduğu tahmin ediliyor. Yine de bu bulgunun bilim dünyası tarafından teyit edilmesi uzun bir zaman alacak. Araştırmalarına devam eden Krasznahorkay ve meslektaşları, evrenin yüzde 25’ini oluşturan karanlık madde üzerindeki sır perdesini aralamayı umuyor. 

Kaynak : https://futurism.com/the-byte/physicists-discover-evidence-fifth-force-nature
25
11
4
1
1
Emoji İle Tepki Ver
25
11
4
1
1