Grip Virüsü, Başka Bir Virüsle 'Hibrit Virüs' Oluşturdu: Daha Ağır Geçen Bir Hastalığa Neden Oluyor

13
3
0
0
0
Bilim insanları, üst solunum yolu rahatsızlığına yol açan grip ile RSV virüsünün birleşip, birlikte hareket edebildiğini tespit ettiler. Hibrit virüs, normal gripten daha ağır enfeksiyona yol açıyor.

Havaların soğumasıyla beraber üst solunum yolları hastalıklarında artış yaşanan şu günlerde, bilim insanlarından dikkat çeken bir açıklama geldi. Uzmanlar, üst solunum yolu rahatsızlıklarına yol açan virüslerin birleşip bir hibrit yapı oluşturduklarını açıkladılar. Bu hibrit virüsü keşfeden bilim insanı Pablo Murcia, "Bu tür bir hibrit virüs daha önce hiç tanımlanmamıştı." ifadelerini kullandı.

Üst solunum yolu hastalıkları dediğimizde akla gelen ilk rahatsızlık, grip (İnfluenza A). Ancak solunum yolu rahatsızlıklarına yol açan tek yapı grip virüsü değil. Öyle ki solunum sinsityal virüsü (RSV) de hastalığa yol açıyor ve en az grip kadar bulaşıcı. Toplumda daha çok grip dillendirmesi yapılmasının nedeni ise RSV'nin daha çok bebekleri etkiliyor oluşu. Yapılan son araştırmalar, bu iki virüsün bir araya gelerek iş birliği yaptığını gözler önüne sermiş durumda.

Hibrit virüs, daha ağır enfeksiyona yol açıyor!

hibrit virüs

Grip ile RSV'nin birleşiminden olan hibrit virüs ile ilgili detaylı inceleme yapan bilim insanları, virüsleri hem ayrı ayrı hem de hibrit olarak akciğer hücrelerine gönderdiler. Araştırma sonucunda, hibrit virüsün daha ağır enfeksiyona yol açtığı görüldü. Öyle ki influenza A virüsü, bu süreçte RSV'den faydalanıp bağışıklık sistemini atlatıyordu. Bu da ciğerlere ilerleme hızını artırıyor ve hastalığı ağırlaştırıyordu.

Bilim insanları, hem genom hem de dış protein açısından farklı olan farklı ailelere sahip virüslerin bir araya gelerek hibrit yapı oluşturmasının önemli olduğunu söylüyorlar. Zira bu keşif sonrasında virüslerle ilgili yepyeni çalışmalara ihtiyaç duyulmuş durumda. Araştırmacılar, henüz keşfedilmemiş başka hibrit virüsler bulunabileceğini, bunların tespiti halinde hibrit virüsler için yeni tedavi arayışı içine girilebileceğini ifade ediyorlar.

Kaynak : https://www.nature.com/articles/s41564-022-01242-5
13
3
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
13
3
0
0
0