Hayvanları Koruma Kanunu'nun Bazı Maddeleri Kabul Edildi

58
4
2
1
1
Hayvanları Koruma Kanunu'nun bazı maddeleri, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Bu maddelerle hayvanları tanımlayan "süs" ibaresi kaldırıldı. Ayrıca hayvan sahibine kayıt yaptırma şartı getirildi. Yerel yönetimler, artık daha fazla hayvan bakımevi kuracak. Haciz durumu da tarih oldu.

Geçtiğimiz günlerde sizlerle paylaştığımız bir içeriğimizde, Türkiye'nin uzun zamandır beklediği hayvan hakları yasasının nihayet meclise sunulduğundan bahsetmiştik. Bu taslak kanuna göre hayvanlar, mal statüsünden çıkarılıp can statüsüne alınacaktı. Bu da hayvanlara karşı işlenen suçların insanlara işlenmiş gibi kabul edileceği anlamına geliyordu. Şimdi bu taslak kanunun bazı maddeleri kabul edildi.

Aslına bakacak olursak Türkiye'de Hayvanları Koruma Kanunu zaten vardı. Ancak bu kanun, içeriği nedeniyle pek de bir işe yaramıyor, özellikle de hayvanlara karşı işlenmiş suçlara yaptırım getirmiyordu. Konuyla ilgili atılan yeni adımlar ise bu maddelerin değiştirilmesini sağlıyor. Yapılan değişikliklere baktığımızda, bunların tümünün de sokak hayvanları için olumlu olduğunu söyleyebiliriz.

Hayvanları Koruma Kanunu'nun kabul edilen maddeleri

Hayvan hakları kanunu

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edilen maddelerin başında, Hayvanları Koruma Kanunu'nun tanımlar bölümündeki "süs" ibaresinin kaldırılması yer alıyor. Ayrıca bundan sonra yalnız gerçek kişiler değil, tüzel kişiler de "ev hayvanı" sahiplenmiş olacaklar. Hayvan bakımevleri ise bundan sonra Tarım ve Orman Bakanlığı'nın izniyle kurulacak ve hayvanların sağlığının korunmasını sağlayacak olan asgari şartları karşılayacak.

Yerel yönetimler, artık daha fazla hayvan bakımevi kuracak. Gönüllü kurumlarla ortaklaşa kurulacak bu bakımevleri, sahipsiz hayvanların korunduğu, sağlık kontrollerinin yapıldığı ve rahatça yaşayabildikleri yerler olacak. Üstelik yerel yönetimin alacağı karar ile hayvan hastanesi kurulabilecek. Vatandaşlar ise artık minik dostunu kayıt altına aldıracak. Tüm bunlara ek olarak artık hiçbir hayvan, sahibinin borcu nedeniyle haczedilemeyecek...

Kaynak : https://www.aa.com.tr/tr/gundem/hayvanlari-koruma-kanunu-ile-turk-ceza-kanununda-degisiklik-yapilmasina-dair-kanun-teklifinin-uc-maddesi-kabul-edildi/2296363
58
4
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
58
4
2
1
1