Huawei, ABD İçin Bir Güvenlik Tehdidi Mi? (7 Uzman Görüşü)

25
6
3
1
1
Geçtiğimiz günlerde ABD'nin Huawei ürünlerini devlet kurumlarında kullanmama kararı almasıyla iyice kızışan ABD ve Huawei arasındaki savaş, önümüzdeki süreçte daha da büyüyecek gibi görünüyor. Bu süreçte Huawei'nin ABD için bir güvenlik tehdidi olup olmadığı konusunda uzmanlardan görüş alan internet sitesi The Verge, bu görüşleri derleyerek bir haber yayınladı. Gelin dünyaca ünlü uzmanların bu konudaki düşüncelerine birlikte göz atalım.

ABD tarafından Huawei'ye yöneltilen 5G ağının Çin'in casusluk operasyonlarına hizmet ettiği suçlamasıyla başlayan ve iki tarafın karşılıklı hamleleriyle devam eden süreç, önümüzdeki günlerde Huawei'nin ABD'ye karşı dava açmasıyla daha da farklı bir hâl alacak. Peki Huawei gerçekten Çin'in casusluk operasyonlarına hizmet mi ediyor?

Bu sorunun cevabını arayan ünlü teknoloji haber sitesi The Verge, dünyaca ünlü bazı uzmanlardan görüş aldı. İşte bugün yayınlanan bir haberde yer verilen uzmanların konu hakkındaki düşünceleri.

Robet D. Williams / Yale Hukuk Fakültesi 

Yale Hukuk Fakültesi'nde yönetici olarak görev alan Robert D. Williams, Huawei'nin Çin'in casusluk faaliyetlerine hizmet edip etmediğini konuşmadan önce, casusluk riskinin ne derece yüksek olduğunun tespit edilmesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca Robert D. Williams, bu şekilde düşünmenin batı ülkelerinin neden Huawei'yi güvenlik tehdidi olarak gördüklerini açıklayacağını belirtiyor.

Marco Rubio / ABD Senatosu

Senatör olarak görev yapan Marco Rubio, direkt olarak Huawei'nin ABD için büyük bir güvenlik tehdidi olduğunu söylüyor. 5G ağının gelecekte otonom araçlar ve yeni nesil teknolojilere altyapı sağlayacağını söyleyen Rubio, bu ağın Huawei ve ZTE gibi Çinli telekomünikasyon şirketlerinin kontrolüne bırakılmaması gerektiği konusunda uyarıyor.

Qing Wang / Warwick Üniversitesi

Warwick Üniversitesi'nden Prof. Qing Wang, Huawei'ye böyle bir suçlama yapmak için sağlam delillere ihtiyaç olduğunu fakat ortaya atılan delillerin yeterli olmadığını söylüyor. Huawei'nin China Mobile ve China Railway gibi devlete bağlı bir şirket olmadığını belirten Wang'a göre teknoloji devi, Çin hükûmetiyle kurduğu yakın ilişkilerden dolayı böyle bir suçlamayla karşı karşıya bırakılıyor.

Mark Warner / ABD Senatosu

Listedeki bir diğer senatör Mark Warner, Çin'deki tüm büyük şirketlerin Çin hükûmetiyle birlikte çalıştığını ve Huawei'nin de bunlardan biri olduğunu ifade ediyor. Ayrıca Warner'a göre 5G altyapısına Huawei'nin dâhil edilmesi, ulusal güvenliği önemli derecede tehdit ediyor. 

Nicholas Weaver / Kaliforniya Üniversitesi

Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacı Nicholas Weaver'a göre telekomünikasyon sistemlerinde sabotaj yapılması hâlinde bunu tespit etmek oldukça zor. Weaver, kurulan sistemlere eklenecek ufak bir çipin oldukça büyük güvenlik açıklarına yol açabileceğini belirtiyor.

Francis Dinha / OpenVPN

OpenVPN'in CEO'su olan Francis Dinha, ABD'nin Huawei'yi güvenlik tehdidi olarak görmesine karşı alınan ekipman yasağı kararını doğru bulmadığını söylüyor. Dinha'ya göre hangi 5G ekipmanı kullanılırsa kullanılsın, güvenlik açığı her zaman var olacak. Dünyaca ünlü VPN şirketinin CEO'su Francis Dinha, çözüm olarak da 5G altyapısı üzerinde uçtan uca güvenlik sağlayacak bir sanal ağ oluşturulmasını öneriyor.

William Snyder / Syracuse Üniversitesi

Syracuse Üniversitesi'nden Prof. William Snyder, Huawei'nin ABD için bir güvenlik tehdidi olduğunu fakat burada asıl dikkat edilmesi gereken noktanın ağ donanım ve yazılım tedarik zincirindeki güvenlik açıkları olduğunu söylüyor. Snyder, Bu tedarik zincirindeki güvenlik açıkları giderilmedikçe bugün Huawei'nin yarın ise başka bir şirketin ülkeler için güvenlik tehdidi olmaya devam edeceğini belirtiyor.

Huawei'nin ABD için bir güvenlik tehdidi olup olmadığı hakkında görüş bildiren 7 uzmanın düşüncelerini sizlerle paylaştığımız yazımızın sonuna geldik. Siz de yorumlarda konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz. ABD ve Huawei arasındaki savaşın nasıl bir hâl alacağını önümüzdeki süreçte hep birlikte göreceğiz.

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/3/17/18264283/huawei-security-threat-experts-china-spying-5g
25
6
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
25
6
3
1
1