Huawei’nin 24 Çekirdekli İşlemcisi Kunpeng 920, Intel Core i9-9900K’dan Daha Hızlı

55
8
6
3
0
Huawei'nin masaüstü bilgisayarlara güç verecek işlemcisi 'Kunpeng 920' ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Paylaşılan bilgilere göre bu işlemci, Intel'in Core i9-9900K işlemcisinden daha hızlı bir performans sunacak gibi görünüyor. Bu durum, Huawei'nin yeni işlemcisini biraz daha ilgi çekici bir hale getiriyor.

Çinli teknoloji üreticisi Huawei, uzunca bir süredir ABD hükümetinin ambargolarıyla uğraşıyor. ABD hükümeti, geçtiğimiz yıl aldığı bir kararla Huawei'nin ABD merkezli teknoloji devleriyle çalışmalarını yasakladı. Hal böyle olunca da şirket, gerek akıllı telefon gerekse dizüstü bilgisayar gibi sektörlerde ciddi sorunlar yaşadı. Dolayısıyla da şimdi kendi çözümlerini üretmek için çalışıyor.

Huawei'nin üzerinde çalıştığı yeni ürünlerden bir tanesi, "Kunpeng 920" serisi işlemciler. Bu işlemciler, şu an için bir üründe karşımıza çıkmadı. Şirket, uzunca bir süredir bu işlemcileri kullanıma sunabilmek için çalışmalarını sürdürüyor. Yaşanan son gelişmeler, bu işlemcilerin artık neredeyse hazır olduğunu gösteriyor. Ayrıca görünüşe göre masaüstü bilgisayarlara hayat verecek Kunpeng 920, Intel'in Core i9-9900K'dan daha iyi performans sunuyor.

Kunpeng 920

Kunpeng 920 ailesine ait işlemciler, 64 çekirdekli yapılara kadar genişleyebiliyor. 7 nm üretim sürecine sahip olan işlemciler, TaiShan v110 mikro mimariye sahipler. Ayrıca tüketiciler, bu işlemcinin 64 çekirdekli versiyonlarında 64 MB'ye kadar önbellek kapasitesini tercih edebilecekler. Ancak Huawei'nin masaüstü bilgisayar işlemcileri, en çok da sunacağı performansla dikkat çekecek gibi görünüyor.

Intel Core i9-9900K, yaklaşık olarak 42 GHz etkin işlemci hızına sahip. Buna sanallaştırma özelliği eklendiği zaman da karşımıza 46,8 GHz'lik hızçıkıyor. Huawei'nin yaklaşmakta olan işlemcilerindeyse bu durum biraz daha etkileyici. Edinilen bilgilere göre 24 çekirdekli Kunpeng 920 işlemciler, kullanıcılara 62,4 GHz etkin hız sunacak. İşte bu güç, Huawei'nin işlemcilerinin sadece oyun için değil, yüksek güç gerektiren işlemlerde de etkileyici bir performans sunacağını gözler önüne seriyor.

Kunpeng 920

Huawei'nin masaüstü bilgisayarlarda kullanılacak işlemcileri için hala bazı soru işaretleri mevcut. Bazı kaynaklar, bu işlemcinin Cortex-A72'den türetilen özel ürünler olduğunu belirtirken bazı kaynaklara göreyse Huawei'nin yeni işlemcileri, Cortex-A76'dan türetilmiş durumda. İşte bu gibi farklılıklar, Kunpeng 920'nin anlaşılabilmesini zorlaştırıyor.

Huawei'nin yeni işlemcileriyle ilgili resmi bir adımı ne zaman atacağı şu an için bilinmiyor. Ayrıca bu işlemcilerin çalışabileceği anakartlar şu an için üretilmiş durumda değil. Huawei, bu işlemcinin entegre edildiği bir anakart modeli üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye de dahil olmak üzere Çin dışındaki herhangi bir ülkedeki kullanıcıların bu işlemciyle tanışıp tanışmayacakları ise şu an için belirsizliğini koruyor.

Kaynak : https://www.extremetech.com/computing/313641-huaweis-upcoming-24-core-kunpeng-cpu-faster-than-intel-core-i9-9900k
55
8
6
3
0
Emoji İle Tepki Ver
55
8
6
3
0