Çalışanlarını Yasa Dışı Yollarla İzlediği Açığa Çıkan IKEA'ya 1 Milyon Euro Para Cezası Verildi

70
15
3
3
3
2012 yılında IKEA'nın Fransa'daki koluyla ilgili ortaya atılan bazı iddiaların doğru olduğu ispatlandı. İddialara göre şirket yönetimi, o yıllarda çalışanların kişisel verilerine ulaşmak için dedektif ve görevdeki polis memurlarından yardım almıştı. Mahkemenin suç olarak nitelendirdiği olay, IKEA'ya 1 milyon euroya mal oldu.

Dünyanın en büyük mobilya zinciri şirketlerinden IKEA'nın Fransa'daki kuruluşunda skandal bir olay yaşandığı açığa çıktı. "IKEA France" olarak isimlendirilen kuruluşun, çalışanlarla ilgili kişisel bilgileri toplamak için dedektiflerden ve o yıllarda görevde olan polis memurlarından yardım aldığı ispatlandı. 2012 yılında ortaya atılan iddiaların doğrulanması, IKEA'ya 1 milyon euroya mal oldu.

2012 yılında ortaya atılan iddialar, IKEA'da büyük bir krize yol açmıştı. Şirketin İsveç'teki genel merkezi, iddiaların gündeme gelmesiyle dönemin CEO'su olan Jean-Louis Baillot ile dört yöneticiyi işten çıkarmıştı. Adli sürecin başlatılmasıyla elde edilen bulgular ise toplamda 15 IKEA France üst düzey yöneticisinin bu işte parmağının olduğunu ortaya çıkarmıştı. 

IKEA France, 400 çalışanını yasa dışı bir şekilde takip etmiş

IKEA

Soruşturma sürecinde elde edilen bilgilere göre IKEA France yöneticileri, şirket bünyesinde çalışan tam 400 kişinin kişisel verilerine ulaşmak için yasa dışı yollara başvurmuştu. Sorumlu yöneticiler, bunu neden yaptıklarına dair bir açıklama yapmadılar ancak toplanan veriler arasında çalışanların geçmişteki suç dosyaları ve genel olarak yaşam tarzlarıyla ilgili bilgiler yer alıyormuş.

Yıllar boyunca devam eden ve nihayet sona eren dava, şirkete verilen 1 milyon euroluk ceza ile kalmadı. Az önce bahsettiğimiz Jean-Louis Baillot, 50 bin euro para cezası ile iki yıl ertelemeli hapis cezasına çarptırıldı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan işçi sendikaları, hükümetlerin koruması gereken esas şeyin insanların kişisel hayatlarının gizliliği olduğunu, IKEA'nın bundan sonraki süreç için büyük bir örnek teşkil etmesi gerektiğini söylediler.

Kaynak : https://www.bbc.com/news/world-europe-57482168
70
15
3
3
3
Emoji İle Tepki Ver
70
15
3
3
3