James Webb'den Bir Büyüleyici Fotoğraf Daha: Karşınızda Adeta Bir 'Yıldız Fabrikası' Olan Tarantula Bulutsusu

14
0
0
0
0
James Webb Uzay Teleskobu, yine çok konuşulacak bir işe imza attı. Bu kez de Tarantula Bulutsusu'nun görüntüsünü yakalayan 10 milyar dolarlık teleskop, Büyük Patlama aydınlatılmasını sağlayabilecek yeni bir delil sunmuş oldu.

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) uzaya gönderdiği ve hizmete girdiği ilk günden beri de uzayın derinlikleri ile ilgili çok büyük işlere imza atan James Webb Uzay Teleskobu, bir kez daha üzerine düşen görevi başarıyla yerine getirdi. 10 milyar dolara mal edilen ve bugüne dek uzaya gönderilen en güçlü teleskop olan Webb, bu kez de "Tarantula Bulutsusu"nun fotoğrafını çekmeyi başardı.

Tarantula Bulutsusu'nun bulunduğu bölge "30 Doradus" olarak isimlendiriliyor ve uzun zamandır da uzay gözlemcilerinin favorileri arasında yer alıyordu. Zira bu bölgede oldukça genç yıldızlar vardı ve uzmanlar, bu yıldızlardan bilgi toplayarak evrenle ilgili gizemleri çözmeye çalışıyorlardı. NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu ise tüm bu gizemleri aydınlatabilme yolunda önemli bir işe imza atmış oldu. Tarantula Bulutsusu'nun detaylı görüntüsü, ilk kez elde edilmiş durumda.

İşte o büyüleyici görüntü

Tarantula Bulutsusu

Yukarıda yer alan eşsiz görüntü, James Webb Uzay Teleskobu'nun birden çok ekipmanının birlikte çalışması sonucu elde edildi. Bu bağlamda; "NIRCam" isimli birincil kamera, fotoğrafın tam merkezinde yer alan boşluğu yakaladı ve buradaki gizemi aydınlattı. Bölgenin boş olmasının nedeni, genç yıldızlardan yayılan yıldız rüzgarlarıyla taşınan radyasyondan kaynaklıydı. "NIRSpec" isimli spektrograf ise yine merkezde bulunan genç yıldızı görüntülemeyi başardı.

James Webb Uzay Teleskobu'nun tek mahareti bundan ibaret de değildi. Teleskopta bulunan "MIRI" isimli bir ekipman ise sıcak halde olan genç yıldızları soluklaştırdı ve bu sayede "daha soğuk" alanlara odaklandı. İşte bu çalışma da tarihte bir ilki gözler önüne serdi. James Webb Uzay Teleskobu, 30 Doradus bölgesinde yıldız olma aşamasındaki ilk adımı atmış olan önyıldızları görüntülemeyi başardı

İşte önyıldızlara ait görüntü

önyıldız görüntüsü

NASA'nın ultra güçlü teleskobu tarafından elde edilen son görüntüler, Büyük Patlama'nın gizemlerini aydınlatabilir. Zira Tarantula Bulutsusu çevresinde yaşanan olaylar, Büyük Patlama sonrası yaşanan yıldız oluşumları ile muhtemelen aynı kimyasal bileşimlere sahip. Bilim insanları tarafından yapılacak çalışmalar, 161 bin ışık yılı uzaktan gelen bu görüntülerle evrenin nasıl var olduğunu açıklayabilir.

Kaynak : https://www.nasa.gov/feature/goddard/2022/a-cosmic-tarantula-caught-by-nasa-s-webb
14
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
14
0
0
0
0