Kopenhag'da Geri Dönüşümü Bir Üst Seviyeye Taşıyacak Yeni Bir Sistem Geliştirildi

7
2
2
1
0
Dünya gitgide kirleniyor ve adeta koca bir çöplüğe dönüyor. Bu durumu tersine çevirmek için en önemli yöntemlerden biri olan geri dönüşüm ile ilgili yeni yöntemler geliştirilmeye devam ediyor. Kopenhag, gıda paketlerine geri ödeme sistemi getirerek geri dönüşüme yeni bir boyut kazandırmayı hedefliyor.

Dünyanın nüfusu her geçen gün artıyor, haliyle de tüketim aynı oranda artmaya devam ediyor. Satın aldığımız bir ürünü tükettikten ya da artık kullanmayacağımız zaman çöpe atıyoruz ve gerisini hiç umursamıyoruz. Bunu yaparak kendi elimizle dünyayı kirletmiş ve onu koskocaman, ucu bucağı olmayan bir çöplüğe çevirmiş oluyoruz. İşte bu noktada geri dönüşüm, en azından çevre kirliliğinin bir noktada önlenebilmesini sağlıyor.

Kopenhag sokaklarda şişe ya da teneke kutu bulmak oldukça zordur çünkü ülkede, şişe veya teneke satın alırken ödenen paranın geri alındığı bir depozito sistemi vardır. Danimarka Para Yatırma ve İade Sistemi, plastik şişe ve kutuların %93’ünden fazlasının iade edilip geri dönüştürüldüğü için dünyadaki en başarılı sistem olarak kabul ediliyor.

Kahve bardağından pizza kutusuna kadar her şey geri dönüştürülerek para iadesi yapılacak

Geri ödeme sistemi

Take away ya da gel al yani paket yemek kültürü gün geçtikçe daha da yaygınlaşıyor. Kopenhag Belediyesi her yıl en az 200 ton paket ve plastik ambalajın çöp kutularına atıldığını tahmin ediyor. Belediye bu yüzden pizza kapları, suşi tepsileri, plastik kahve bardakları, hamburger kutuları gibi birçok yiyecek içecek kabının iade edilerek paralarının geri alınabileceği bir sistem deneyeceğini açıkladı. Şimdilik şehrin belli bir bölgesine denenecek bu sistemle hem iklime hem çevreye hem de şehre olumlu anlamda katkı yapılması hedefleniyor.

2021'de Danimarka Çevre Koruma Ajansı, yeniden kullanılabilir paket servis ambalajlarının avantajları ve dezavantajları hakkında bir tüketici anketi talep etti. Bu anket, satın almanın daha ucuz olması veya bir ödül verilmesi durumunda tüketicilerin öncelikli olarak yeniden kullanılabilir ambalajı seçmeye motive olacağını öne çıkardı. Belediye Başkanı Hæstorp Andersen, “Kopenhag halkının daha yeşil bir gelecek için çaba göstereceğine inanıyorum” diyerek bu sistemin işe yaracağını düşündüğünü dile getirdi.

Kopenhag Belediyesi, geri dönüşüm ve çevre konusunda daha önce de benzer işlere imza atmıştı. Örneğin içeceklerin servis edildiği etkinlikler için tek kullanımlık plastik bardakların kullanılmamasını, bunun yerine yıkanabilir geri dönüşüm çözümlerinin kullanılması istenmişti.

Kaynak : https://www.forbes.com/sites/danieladelorenzo/2022/08/12/copenhagen-to-test-take-away-food-packaging-refund-system/?sh=27547d74731f
7
2
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
7
2
2
1
0