Dünyadaki Tüm Kuşların Aslında Birer Dinozor Olduğunu Nereden Biliyoruz?

47
11
11
2
0
Bugün gördüğümüz kuşlar dinozorların soyundan gelmedi. Onlar dinozorların aslında ta kendisi. Peki bu bilgiye ulaşmayı bilim insanları nasıl başardı?

Aslında dinozorların nasıl gözüktüğüne dair gerçek bir bilgimiz yok. Gözünüzün önüne gelen bütün o T-Rex'ler ve diğer dinozorlar varsayımların ve çokça da Jurassic Park ekibinin eseridir. Gerçekte dinozorlar çok daha farklı canlılar olabilirdi yani. 

Bu dinozor tasvirlerine göre milyonlarca yıl önce soyu tükenen bu canlılar dev kertenkeleleri andırıyor olsa da gerçekte durum daha farklı olabilir. Özellikle de günümüzdeki dinozorların kertenkeleler değil de kuşlar olduğunu düşündüğümüzde.

Kuşlar dinozor mu? Nasıl yani?

dino kuş

Clemson Üniversitesi'nin Campbell Jeoloji Müzesi'nin küratörlüğünü yapan Adam Smith, "Camınızın önünde öten küçük şeyler günümüze kalan dinozorlar. Kuşlar bir tür dinozordur. Kuşların dinozorlardan geldiğini söylemek, insanların memelilerden geldiğini söylemeye benziyor. Basitçe açıklamak gerekirse tüm kuşlar dinozordur ama tüm dinozorlar kuş değildir" diyor.

Aslında dinozorlar ve kuşlar arasındaki bağlantı yeni bir keşif değil. 19. yüzyılın sonlarından bu yana bu konuda teoriler geliştiriliyor. Kuşların özelliklerine baktığımızda da türler ağacında dinozorlarla aynı dalın üzerinde yer aldığını görüyoruz. Bilim insanlarına göre bu durumu kanıtlayan birden fazla geçerli neden bulunuyor.

Kuşların dinozorlar arasında sayılması pek çok kişi için oldukça şaşırtıcı. Edinburgh Üniversitesi'nden Paleontolog Steven Brussatte, bilim insanlarının bu kararı verirken yarasaları memeliler sınıfına koyarken güttükleri mantığın bir benzerini güttüklerini söylüyor.

Benzer evrimler söz konusu olamaz mı?

dinozor

Kuşların kanat yapıları ve tüyleri, dinozorlarla aynı yapıda olduklarını gösteriyor. Bazı kişiler ise bu durumun nedeninin, uçabilen canlıların benzer özellikler geliştirecek şekilde evrim geçirebileceğini söylüyor. Bilim insanlarının büyük kısmı ise bu duruma katılmıyor.

Fosillerinde tüy kalıntıları bulunmuş olan uçamayan dinozorlar üzerinde yapılan çalışmalar da kuşların dinozor olduğu teorisini destekliyor. Fosilleri bulunan türlerin, daha fosil keşifleri yapılmadan önce bile kuşlarla benzer özelliklerde olduğunu savunan hipotezler bulunuyordu. 

Alakasız türler olmalarına rağmen benzer özellikler ve hatta görünüşler geliştiren canlılar var ancak tüyler kadar komplike yapılar bu şekilde bir benzerlik sergilemek için fazla farklı ve özeller. Bu da bilim insanlarının benzer evrim fikrine yanaşmamasına neden oluyor.

Kaynak : https://gizmodo.com/how-do-we-know-birds-are-dinosaurs-1847254312
47
11
11
2
0
Emoji İle Tepki Ver
47
11
11
2
0