Microsoft'un Gizlilik ve Güvenlik İçin Blok Zincirinden Yararlanan 'Merkezi Olmayan Dijital Kimlik' Projesi: ION

7
2
1
0
0
Microsoft, geliştiricisi olduğu ION projesi ile 'merkezi olmayan dijital kimlikler' yaratılmasına yardım ediyor. Teknoloji devi, bunu yaparken blok zinciri teknolojisinden yararlanıyor. Projenin amacı ise kişilere dijital kimlikleri ve gizlilikleri üzerinde mutlak kontrol sağlama imkanı sunmak.

Telefonlarımıza indirdiğimiz tüm uygulamalar, ziyaret edip oturum açtığımız tüm internet siteleri ve dijital dünyada aklınıza gelebilecek tüm adımlar, dijital kimliklerimiz ile gerçekleşiyor. Bir mail adresinden kullanıcı adı ve şifrelere kadar geniş bir tanımı olan dijital kimliklerin tamamı günümüzde büyük şirketlere bağlı. Bu da kişisel verilerimizin kontrolünün bir nevi o şirketlerde olduğu anlamına geliyor.

Kişisel veri gizliliğinin her geçen gün daha önemli hale geldiği günümüzde, dijital kimlikleri merkezi olmayan hale getirmek de bir o kadar önemli. Bu konuda üzerinde uzun yıllardır çalışılan bir proje var; ION. Microsoft tarafından hayata geçirilen ION projesi, kullanıcılarına 'mülkiyeti tamamen kişilere ait bir dijital kimlik' imkanı sunmayı amaçlıyor. Proje bunu, 'merkezi olmayan dijital kimlik' (DDID) ile sağlıyor.

Blok zinciri teknolojisi üzerine kurulu, gizli ve güvenli bir dijital kimlik sistemi:

Microsoft ION blok zinciri

ION projesi, temelde Bitcoin'in merkezi olmayan para anlayışını dijital kimlikler için geliştiren bir proje. Tıpkı Bitcoin gibi blok zinciri teknolojisi üzerine kurulu olan DDID, Microsoft tarafından ''kullanıcı adları gibi tanımlayıcıların kendine ait bağımsız kimliklerle değiştirilebildiği ve hem gizliliği hem de işlemleri korumak için blok zinciri ve dağıtılmış kayıt defteri teknolojisiyle veri alışverişini mümkün kılan bir güven çerçevesi'' olarak tanımlanıyor. 

Microsoft tüm kullanıcıların gizlilik ve güvenlik hakkına sahip olduğunu, ION projesi ile sağlanmak istenenin de bu olduğunu ifade ediyor. DDID sayesinde kullanıcılar, var olan tüm dijital verilerinin tek sahipleri konumunda oluyor ve diledikleri anda bu verileri gizlemek, silmek gibi adımları özgürce atabiliyor. Microsoft, projenin geliştiricisi olmasına rağmen, hiçbir veri üzerinde söz sahibi olmadığını vurguluyor. ION projesinin, geleceğin güvenli dijital dünya inşası için oldukça önemli olduğu da ifade ediliyor.

Proje hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz buraya tıklayarak Microsoft'un ilgili sayfasına ulaşabilir, aşağıdaki videoya göz atarak projenin lideri Daniel Buchner'ın proje hakkındaki açıklamalarına ulaşabilirsiniz.

Kaynak : https://reason.com/video/2021/07/09/microsoft-is-using-bitcoin-to-help-build-a-decentralized-internet/
7
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
7
2
1
0
0