NASA'nın Yeni Roketi, Ay Görevi İçin 2023'ü Bekleyecek Gibi Görünüyor

22
5
1
1
0
NASA'nın yeni roketinin Ay görevi, ajansın ticari roketlerle ilgili vereceği karar bağlı.

NASA başkanının çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre uzay ajansının yeni dev roketi, önümüzdeki sene gerçekleştirilecek olan Ay görevine hazır olamayacak. Başkan Jim Bridenstine, Haziran 2020’deki fırlatma tarihini değiştirmemek için ticari roketlere geçiş yapmayı düşündüklerini söyledi.

Bridenstine’ın söylediğine göre iki özel rokete ihtiyaç olacak. Bu roketler, Orion kapsülünü kademeli olarak taşımak için kullanılacak. Orion, Ay’a iniş yapmadan önce ilk aşamada Dünya’nın yörüngesine, ardından da diğer roket yardımıyla bir üst aşamaya taşınacak.

NASA’nın SLS (Uzay Fırlatma Sistemi) kritik bir öneme sahip. Şu an için Orion’un herhangi bir şeyle yörüngeye yerleşme yeteneği bulunmuyor. Bridenstine’a göre bu donanım, önümüzdeki sene ile bu sene arasında tamamlanası gerekiyor.

NASA, 50 yıl önce Apollo’nun yaptığının tam tersi olarak sürdürülebilir bir Ay programı üzerine çalışıyor. Ajansın asıl hedefi, Ay görevleri için Ay’ın yörüngesine yakın bir merkez oluşturmak.

Bridenstine, NASA’nın önümüzdeki birkaç hafta içerisinde ticari roketler konusunda bir karar vermesi gerektiğini söyledi. Eğer ki NASA, ticari roketleri seçerse SLS, uzay ajansının ikinci görevi olacak ve 2023’e ertelenecek.  

Kaynak : https://phys.org/news/2019-03-nasa-rocket-wont-ready-moon.html
22
5
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
22
5
1
1
0