Netflix’in Olay Yaratan Dizisi 1899’un Çalıntı Olduğu İddia Edildi: Dizinin Yaratıcılarından Açıklama Geldi

19
13
6
4
1
Brezilyalı bir yazar, Netflix'in yeni dizisi 1899'un kendi çizgi romanından çalıntı olduğunu öne sürdü. Yazarın çizgi romanı, 2016 yılında yayınlanmıştı.

Netflix’in 2017 yılında yayınladığı bilim kurgu dizisi Dark, konsepti ve özellikle senaryosuyla büyük bir beğeni toplamıştı. Diziyle birlikte adını tüm dünyaya duyurmayı başaran yaratıcı ekip, geçtiğimiz günlerde yine Netflix’te “1899” adlı yeni bir diziyle daha karşımıza gelmişti.

Fakat geçtiğimiz günlerde 1899 dizisi hakkında çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Brezilyalı yazar Mary Cagnin, 1899 dizisinin; kendisinin yıllar önce yayınladığı çizgi romanından çalıntı olduğunu öne sürdü.

  • SPOILER UYARISI: 1899’u henüz izlemenler için bu içerik SPOILER niteliği taşıyabilir.

1899, 6 yıl önce yayımlanan çizgi romandan çalıntı olabilir:

netflix 1899

Cagnin, Twitter’da yaptığı paylaşımda çizgi romanı ve dizi arasında karşılaştırmaya yer verdi. Paylaşılan görsellerin bazıları, dizinin gerçekten de tam olarak çizgi romanın bir uyarlaması olduğuna işaret ediyordu.

Sözlerine “Şoktayım. 1899 dizisinin 2016’da yayınlanan çizgi romanım Black Silence ile aynı olduğunu öğrendim.” diyerek başlayan Mary, çizgi romanındaki piramit ve dizideki piramit tasvirini şöyle gösterdi:

Fakat tek benzerlik elbette bu değildi:

netflix 1899

“Kara Piramit. Gemi/gemi içindeki ölümler. Çok uluslu ekip. Garip ve açıklanamayan şeyler. Gözlerdeki semboller ve ne zaman göründükleri… Hepsi orada.

Yazılan kurallar. Onları çağıran sesler. Gizemli ölümleri de dahil olmak üzere karakterlerin kişisel dramaları gibi ince olay örgüsü ayrıntıları…”

İyi de Netflix ya da yapımcılar, bu çizgi romanı nasıl “çalmış” olabilir? Yazarın açıklaması şu şekilde:

1899 netflix

“Merak ediyor olmalısınız: Bu nasıl mümkün olabilir? 2017'de Brezilya büyükelçiliği tarafından Avrupa'da çok ünlü ve etkili bir uluslararası fuar olan Göteborg Kitap Fuarı'na davet edildim.

Panellerde bulundum ve Black Silence çizgi romanını sayısız yayıncıya ve sektördeki insanlara dağıttım. Çalışmalarımın onlara ulaştığını hayal etmek zor değil.

Sadece fiziksel çizgi romanı teslim etmekle kalmadım, aynı zamanda çevrilmiş versiyonun İngilizce olarak da sunulmasını sağladım.

1899

Çok ağladım. Hayalim her zaman çalışmalarımla ulusal ve uluslararası düzeyde tanınmak olmuştur. Böyle bir şeyin olduğunu görmek gerçekten kalbimi kırıyor. Brezilya'da işimizi göstermek ve bununla tanınmak için çok az fırsatımız olduğunu biliyoruz.

Birçok çizgi roman sanatçısının asla sahip olmadığı bir fırsata sahip oldum: çalışmalarımı uluslararası bir izleyici kitlesine gösterebilmek. İnsanlara dersler verdim. Olay örgüsü hakkında konuşuldu. Bunu bölgedeki etkili insanlara sundum. İş ciddi.

Black Silence kısa bir çalışma, neredeyse bir kısa hikâye. Dizinin 12 saatlik uyarlamasında tüm bu “referansları” sulandırmak çok kolay ama yarattığımın özü orada."

Yazar, diziyi ve çizgi romanını herkesin karşılaştırması için yayınladı:

Mary, tüm bu sözlerinin ardından doğrulamayı okuyuculara bırakmak için çizgi romanının dijital kopyasını da paylaştı. Çizgi romana bu bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz (106 sayfa PDF).

Yazarın açıklaması ses getirdi, Netflix’ten hala açıklama yok. Ancak dizinin yaratıcıları sessiz kalmadı:

1899'un yaratıcılarından birisi olan Baran Bo Odar, Instagram hesabından iddialarla ilgili şu açıklamada bulundu:

"Ne yazık ki sanatçıyı, eserini ya da çizgi romanını bilmiyoruz. Kendimizi sanatçı olarak hissettiğimiz gibi asla başka sanatçılardan çalmayız. Ona da ulaştık, umarım bu suçlamaları geri alır. İnternet tuhaf bir yer haline geldi."

Netflix ise konu hakkındaki sessizliğini korumaya devam ediyor.

19
13
6
4
1
Emoji İle Tepki Ver
19
13
6
4
1