NVIDIA ve AMD'nin Çin'e Grafik İşlemci (GPU) Satışı Yasaklandı: Peki Şimdi Ne Olacak?

29
10
6
5
1
ABD hükûmeti, NVIDIA ve AMD'nin Çin ve Rusya'ya grafik işlemcisi ihraç etmesini yasakladı. Seçili modelleri kapsayan yasak, sadece özel bir lisans ile delinebilecek.

Çin ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki teknoloji savaşı sürmeye devam ederken, Amerika Birleşik Devletleri tarafından büyük bir karara imza atıldı. NVIDIA tarafından Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) sunulan belgeye göre şirketin bazı grafik işlemcilerini Çin’e ve Rusya’ya göndermesi yasaklandı. Aynı karar, AMD için de geçerliydi.

AMD, konu hakkında resmi bir açıklama paylaşmazken detaylar, sektör kaynakları tarafından paylaşıldı. Hem NVIDIA hem de AMD’nin Çin’e ve Rusya’ya artık ihraç edemeyecekleri ürün modelleri de açıklandı. Bu modeller, özellikle yapay zekânın geliştirilmesinde, derin öğrenim teknolojisinde ve yüksek işlem gücü gerektiren işlerde kullanılan ekran kartı modelleri idi.

NVIDIA ve AMD’nin Çin’e ve Rusya’ya ihraç etmesi yasaklanan grafik işlemcileri:

nvidia amd

  • NVIDIA A100
  • NVIDIA H100
  • AMD MI100
  • AMD MI200

Peki bu modellerin ihraç edilmesi neden yasaklandı?

NVIDIA’nın sunduğu SEC belgesine göre ABD hükûmeti ürünlerin Çin ve Rusya’da askeri amaçlı son kullanım potansiyeli nedeniyle bu karara imza attı. Hükûmet, şirketlerin ürün ihraç etmesinin tamamen önüne geçmedi. NVIDIA ve AMD, yukarıdaki modelleri Çin’e ve Rusya’ya ihraç etmeden önce ABD hükûmetinden özel bir lisans almak zorunda olacak.

SEC belgesine göre hükûmet, bu kararı NVIDIA ve AMD’ye 26 Ağustos tarihinde gönderdi ve karar, gönderildiği tarihten itibaren geçerli oldu. Kararın kamuoyu tarafından öğrenilmesi ise NVIDIA’nın paylaştığı SEC belgesiyle gerçekleşti.

29
10
6
5
1
Emoji İle Tepki Ver
29
10
6
5
1