Okulların Bu Sene Her İl İçin Farklı Tarihlerde Açılması Planlanıyor

307
34
20
20
11
Koronavirüs pandemisi nedeniyle açılıp açılmayacağı tartışılan eğitim - öğretim yılıyla ilgili yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Edinilen son bilgilere göre okullar her il için farklı tarih aralıklarında açılacak.

Koronavirüs pandemisiyle geçen 2020 bahar eğitim - öğretim yılı, genel olarak uzaktan tamamlanmış olsa da arkasında pek çok soru işareti bıraktı. Uzaktan eğitimin yetersizliğinden şikayet eden öğrencileri ise şimdi 2020 - 2021 eğitim - öğretim yılında nasıl bir yol izleneceği merakı saldı. 

Türkiye’de öğrenci, veli, öğretmen ve eğitim sektöründe çalışan milyonlarca insanı hesaba kattığımızda tüm Türkiye’yi yakından ilgilendiren bu durum, hala çözüme kavuşturulmuş değil. Milli Eğitim Bakanlığı’nın genelgesine göre 31 Ağustos’ta açılacak okullar, koronavirüs vakalarındaki artış göz önüne alındığında çok gerçekçi bir senaryoymuş gibi durmuyor.

Ankara’dan edinilen bilgiye göre özel okullar 15 - 17 Ağustos, devlet okulları ise 31 Ağustos’ta açılacağı bilgisi çok yakında değişebilir. Yetkililerin üzerinde çalıştığı sisteme göre okullar, her il ve ilçede farklı takvimlerde açılabilir. Bu noktada yetkinin ise her il için valilik ve sağlık kurullarına verildiği bildirildi. 

Koronavirüs vaka sayısı yüksek olan illerde okullar açılmayabilir

Yine edinilen bilgilere göre özellikle vaka artışı yüksek olan Malatya, Gaziantep, Şanlıurfa, Konya ve Ankara’da özel ve devlet okullarının belirlenen tarihte eğitim / öğretime açılmaması düşünülüyor. İstanbul’da ise özel okulların açılışının ay sonuna kadar ertelenmesi planlanıyor. Okulların açılışındaki son tarihi ise MEB belirleyecek.

Milli Eğitim Bakanlığı dört farklı senaryo geliştirdi

Koronavirüs pandemisine karşı önemli bir sınav veren MEB, okulların açılmasına karşın 4 farklı senaryo geliştirdi. Bu senaryolar şu şekilde:

  • Okullar, tüm çocuklar için sosyal mesafe kuralları korunarak, ortak kullanım alanları ve dersliklerde metrekare hesabı yapılıp düzenlenerek ve sınıflardaki öğrenci sayısı seyreltilerek 18 milyon öğrenci açılacak. Bu noktada her ilde yetki valilerde olacak. Valiler, şartların kötü seyrettiği illerde okulları açmayabilecek.
  • Bilim Kurulu’nun pandeminin seyrine göre alacağı kararda okulların tüm çocuklar için açılamayacağı açıklanırsa açılan illerde okullarda yarı zamanlı olarak eğitim verilebilecek.
  • Okullar salgının ağır olduğu yerlerde açılmazken, salgını daha hafif atlatan şehirlerde ise il dışı seyahat kısıtlamaları ile birlikte açılabilir. Okulların açılmayacağı şehirlerde ise telafi eğitimleri yapılacak.
  • Eylül ve ekimde gelmesi muhtemelen olan pandemide ikinci dalgaya karşın 2020 - 2021 eğitim / öğretim yılında kısmi veya tamamen uzaktan eğitime geçiş sağlanabilir. Bunun için teknolojik altyapı çalışmaları tamamlanırken yüzde 40 yakından yüzde 60 uzaktan eğitim formülü üzerinden ilerlenmesi hedefleniyor.

Öncelikli sınıflar üzerinde duruluyor

MEB, 2019 - 2020 yılları arasında ilkokul birinci sınıfta okula başlayan ve yarım dönem okula gidebilmiş 1,1 milyon öğrenci ile bu sene okula başlayacak 1,2 milyon öğrencinin okuma yazmayı öğrenmesi veya bildiğini unutmaması adına öncelik tanıyacak.

Ayrıca 2021 LGS’ye girecek 1,5 milyon 8’inci sınıf ile 2021 YKS’ye girecek 1 milyon 12’inci sınıfın da eğitimde öncelikli olacağı düşünülüyor. Bu öğrenciler dışında 5’inci ve 9’uncu sınıfa gidecek öğrencilerin uyum eğitimi için öncelik sırasında yer alması bekleniyor.

Vaka sayısı 900 kişinin altında olan illerde okullar açılacak

Bilim Kurulu’nun tavsiyesine göre bu sene okulların açılabilmesi için illerde koronavirüs vaka sayısının 900 kişinin altında olması isteniyor. Bu sayıların üstünde olan şehirlerde okulların açılmaması önerilirken, alınacak kararların önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2020/egitim/okullar-nasil-acilacak-iste-merak-edilen-sorunun-yaniti-5978614/
307
34
20
20
11
Emoji İle Tepki Ver
307
34
20
20
11