Devletin Otomobil Satışlarından Kaç Milyar TL ÖTV Topladığı Açıklandı

196
11
8
3
2
Yılın ilk üç ayında sıfır otomobil satışlarından toplanan ÖTV'nin miktarı belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, yıllık olarak belirlediği ÖTV hedefine çok rahat ulaşacak gibi görünüyor.

Türkiye'de otomotiv sektörü, tarihin en iyi yılını geride bıraktı. 2023 yılında, tüm zamanların satış rekoru kırıldı. Tabii bu noktada en çok kazanan, hiç şüphesiz devlet oldu. Zira her sıfır otomobil satışı, devletin kasasına ÖTV ve KDV olarak geri döndü.

Otomotiv sektörünün nabzını tutan EBS Danışmanlık bugün, 2024 yılında gerçekleştirilen sıfır otomobil satışlarından elde edilen ÖTV tutarlarını paylaştı. Gelin hep birlikte, bir türlü durulmayan sıfır otomobil piyasasının devletin kasasına bıraktığı paraya yakından bakalım.

Motorlu taşıtlardan alınan ÖTV, yıllık yüzde 44 artış gösterdi

Sıfır otomobil satışlarından toplanan ÖTV

EBS Danışmanlık'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerinden yola çıkarak oluşturduğu tablo, motorlu taşıtlardan alınan ÖTV'de çok ciddi bir artış olduğunu gözler önüne seriyor. Buna göre geçtiğimiz yılın aynı döneminde 28,7 milyar TL ÖTV toplanırken bu yıl miktar 41,6 milyar TL'ye yükseldi. Yüzde 44,92'lik artış söz konusu. Öte yandan; geçtiğimiz yılın ilk üç ayında 61,8 milyar TL ÖTV toplanmıştı. Bu rakam, 2024'ün ilk üç ayında 104 milyar TL olarak kayıtlara geçti. Yıllık değişim, yüzde 68,90.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2024 yılında toplam 498 milyar TL ÖTV toplamayı planlıyor. Eğer sıfır otomobil piyasasındaki hareketlilik bu şekilde devam ederse hedeflenen tutara rahat bir şekilde ulaşılacaktır. Ancak EBS Danışmanlık'tan Erol Şahin, ÖTV'nin hazineye giren oranının düşmeye başladığını söylüyor. Erol Şahin, konuyla ilgili açıklamasında "Umalım da fatura yine tüketiciye kesilmesin..." ifadesini kullandı.

Türkiye'de en çok satan sıfır otomobilleri merak ediyorsanız:

196
11
8
3
2
Emoji İle Tepki Ver
196
11
8
3
2