Resmi Gazete'de Yayımlandı: Airfryer'lara Zam Geliyor!

96
19
17
4
0
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, son dönemlerde popülerliği artan airfryer'lar ile ilgili önemli bir karar yer aldı. Artık ithal edilen en ucuz airfryer bile 100 dolarmış gibi vergilendirilecek. İşte airfryer fiyatlarını artıracak düzenleme...

Seçim sonrası ilk Resmi Gazete, zam haberiyle geldi. "Airfryer" olarak bilinen yağsız pişirme ürünleri ile ilgili yeni bir karar yayımlandı. Karara göre uygun fiyatlı airfryer modellerine zam gelmesi kaçınılmaz oldu.

Hatırlayan okurlarımız vardır; bundan birkaç ay önce sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, Resmi Gazete'de bir tebliğ yayınlandığından bahsetmiştik. Bu tebliğ, airfryer ile robot süpürgeleri "ithalatta gözetim uygulaması" kapsamına alıyordu. Ancak gelen tepkiler, hükümetin geri adım atmasına ve airfryer'ların kapsamın dışına alınmasına yol açmıştı. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısı, airfryer'ları yeniden ithalatta gözetim uygulaması kapsamına aldı.

İthal edilen en ucuz airfryer bile 100 dolarmış gibi vergilendirilecek

airfryerlere zam yolda

Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan "İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2023/7)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" kapsamında airfryer'lar için birim gümrük kıymeti, 100 dolar olarak belirlendi. Yani artık yurt dışından ithal edilen 10 dolarlık bir airfryer bile gözetim belgesi yoksa 100 dolarmış gibi vergilendirilecek. 

Resmi Gazete'de yayımlanan karar, 30 gün sonra yürürlüğe girecek. Yani eğer şu sıralar bir airfryer satın almayı düşünüyorsanız, zamdan etkilenmemek için 30 gününüz var. 

Resmi Gazete'de yayımlanan karar şöyle:

Resmi Gazete

İthalatta gözetim uygulaması ve gözetim belgesi nasıl alınır?

İthalatta gözetim uygulaması, belli fiyatın altındaki ürünlerin ithalatı yapılırken ürünün, sanki belirlenen fiyattan ithal edilmiş gibi vergilendirilmesi şeklinde uygulanıyor. Örneğin, 10 dolara bir ürün aldınız ancak gözetim uygulaması 100 dolar sınır koymuş. Bu durumda 10 dolarlık ürün için 1,8 KDV ödemeniz gerekirken 18 dolar KDV ile karşılaşıyorsunuz. Dolayısı ile 10 dolara ithal edilen ürünün Türkiye fiyatı 28 dolara çıkmış oluyor.

Ancak gözetim belgesine sahip olan satıcılar, bu uygulamadan muaf oluyorlar. Gözetim Belgesi alabilmek için ilk olarak e-Devlet kapısına başvurulması gerekiyor. Ayrıca Ticaret Bakanlığı'nın internet sitesi üzerinden elektronik imza ile de Gözetim Belgesi başvurusunda bulunulabiliyor. İnternet üzerinden başvurularda sorun yaşanması halinde fiziksel olarak da belge başvurusunda bulunuluyor.

Kaynak : https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/05/20230529-3.htm
96
19
17
4
0
Emoji İle Tepki Ver
96
19
17
4
0