Adı Skandallarla Anılan Takata Hava Yastıkları, Hâlâ Milyonlarca Araçta Kullanılıyor

68
3
3
1
0
Bir dönemler otomotiv sektöründe ürettiği güvenilir donanımlarla bilinen, daha sonra adı skandallarla anılan Takata'nın ürettiği hava yastıklarının hâlâ milyonlarca araçta kullanıldığı ortaya çıktı. Şirketin eski bir danışmanı, Takata imzalı arızalı hava yastıklarıyla donatılmış milyonlarca aracın hâlâ yollarda olduğunu söylüyor.

Geçtiğimiz günlerde Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta, şehrin limanında depolanan yaklaşık 2 bin 750 ton amonyum nitrat patlamıştı. Son derece patlayıcı bir kimyasal olan amonyum nitrat, kaza anında şişmesi ve küçük bir patlama yaratması için Takata markalı hava yastıklarında da itici güç olarak kullanılıyor.

Bu sebeple geçtiğimiz dönemlerde, ABD tarihinin en büyük geri çağırmalarından biri yaşanmış ve Audi, BMW, Honda, Daimler Vans, Fiat Chrysler, Ferrari, Ford, General Motors, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Subaru, Toyota ve Volkswagen gibi markalara ait olan milyonlarca araç, hava yastıkları değiştirilmek üzere geri çağrılmıştı.

Dışarıda arızalı Takata hava yastıklarını kullanan milyonlarca araç bulunuyor: 

Takata'nın eski bir danışmanı, şirketin arızalı hava yastıklarıyla donatılmış milyonlarca aracın hâlâ yollarda olduğunu söylüyor. Daha önceleri Takata için çalışan bir avukat olan Jerry Cox ise ülkenin dört bir yanındaki insanların arabalarında amonyum nitrat maddesinin patlamaya hazır bir şekilde hâlen bulunduğunu söylüyor.

Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi (NHTSA) verilerine göre 2013 yılından beri, 19 araba üreticisini kapsayan 63 milyon Takata markalı hava yastığı geri çağrıldığı. Hava yastıklarında itici güç olarak kullanılan amonyum nitrat maddesinin, özellikle sıcak ve nemli koşullarda patlamaya ve araç kabinine metal şarapnel püskürtmeye yatkın olduğu anlaşılmıştı.

Yıllar önce Takata, amonyum nitrat çözeltisini kuru tutacağını ve aktive edildiğinde tehlikeli bir patlamaya neden olabilecek bir duruma düşme ihtimalini azaltacağını söylediği desikant maddeleri inflatörlere ekleyeceğini açıklamıştı.

Takata hava yastıkları, yalnızca ABD'de 16 ölüm ve en az 250 yaralanmanın, dünya çapında ise 25 ölümün resmi sorumlusu olarak gösteriliyor. Geçmişte NHTSA ile anlaşma sağlayan Japon üretici, 1 milyar dolarlık tazminat ödemeyi kabul etmişti.

Kaynak : https://www.autoblog.com/2020/08/09/millions-defective-takata-airbags-still-in-cars/
68
3
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
68
3
3
1
0