THK'nın 5 Yıl Önce 'Avrupa’nın En Büyük Özel Uçak Yangın Hava Söndürme Filosuna' Sahip Olduğu Ortaya Çıktı

113
82
14
4
4
Türk Hava Kurumu'nun günlerdir tartışmalara konu olan yangın söndürme uçak filosu ile ilgili çarpıcı bir gerçek, web.archive aracılığıyla açığa çıktı. Meğer kurum, bundan 5 yıl önce Avrupa'nın en büyük özel uçak yangın hava söndürme filosuna sahipmiş... En azından kendi deyimi durum böyle.

Türkiye'nin dört bir yanı orman yangınlarıyla mücadele ederken bu süreçte en çok tartışılan kurumların başında, Türk Hava Kurumu (THK) geliyordu. Kurumun yangın söndürme uçaklarına ne olduğu, neden kullanılmadığı vatandaşı bir noktadan sonra isyan etme noktasına getirdi. Şimdi sizlere, konuyla ilgili çok çarpıcı bir gerçekten bahsedeceğiz.

Türk Hava Kurumu'nun 23 Haziran 2016 tarihinde internet sitesine eklediği bir bilgi metni, web.archive sayesinde yeniden gündeme geldi. İnternet sitesinde "Biz Ne Yapıyoruz?" başlıklı bir sayfa barındıran kurum, bu sayfadaki "Havadan Yangın Söndürme" bölümü altında nasıl bir uçak filosuna sahip olduğunu anlatıyordu. Az sonra okuyacağınız metin, içinizi bir kez daha yakacak türden...

THK, 5 yıl önce Avrupa'nın en büyük özel uçak yangın söndürme filosuna sahipti

THK

THK, sitenin mevcut halinde yayında olmayan "Biz Ne Yapıyoruz?" başlıklı sayfasında tam olarak şu ifadelere yer veriyor;

Avrupa’nın en büyük özel uçak Yangın Hava Söndürme Filosuna sahip olan THK, yurtiçi ve yurt dışında orman, sanayi ve şehirlerdeki yangınlara anında müdahale etmektedir. On yıllara dayanan tecrübesi ile sadece birkaç ülkede yapılabilen gece uçuşlarını da başarıyla gerçekleştirmektedir.

TC. Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak; 25 yıldır yaklaşık 17 bin saat yangın söndürme uçuşu gerçekleştirmiş, başta Antalya, Bodrum, Çanakkale, İstanbul ve İzmir olmak üzere 2000'in üzerinde orman yangınına başarı ile müdahale etmiştir. Gerek yurt içi gerekse yurt dışı görevlerde sadece orman yangınlarına değil olası bir yangın felaketi durumunda oluşabilecek afetlere havadan başarı ile müdahale edebilecek kapasite ve tecrübeye sahiptir.

Not: web.archive'de yer alan bu bilgi metine, buradaki bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Web Archive nedir?

THK

web.archive, pek çok takipçimiz tarafından biliniyor olsa da bilmeyen okurlarımız da olabilir. Türkçeye "web arşivleme" olarak çevirebileceğimiz bu sistem, internete yüklenmiş olan her bilginin ön belleğe alınarak gelecek yıllardaki araştırmalarda kullanılabilir olmasını sağlıyor. Bağımsız internet siteleri ya da kurumlara ait olan internet sitelerindeki bilgilere ulaşmak isteyen internet kullanıcıları, web.archive hizmeti üzerinden yıllar önce yayımlanmış makale ya da bilgi metinlerine kolaylıkla ulaşabiliyorlar.

113
82
14
4
4
Emoji İle Tepki Ver
113
82
14
4
4