Ninja Kaplumbağalar’daki 'Usta Splinter' Karakteri Hakkında Az Bilinen 10 İlginç Bilgi

31
13
3
3
2
Ninja Kaplumbağalar birçok kişinin çocukluğunu süsleyen çizgi filmlerden bir tanesi. Usta Splinter ise bu çizgi filmdeki önemli bilge karakterlerden biri. Bu yazımızda ise Usta Splinter hakkında az bilinen ilginç bilgileri derlemeye çalıştık.

Usta Splinter, Ninja Kaplumbağalar’da oldukça büyük bir role sahip. Kaplumbağaların hepsi evrim geçirdikten sonra onlara aradıkları baba figürü oldu ve kendi bildiği yöntemlerle kaplumbağalara savunma sanatları öğretti.

Usta Splinter, kendine has özellikleri ile kaplumbağalarla birlikte oldukça sevilen bir karakter oldu. Peki, bu bilge ustamız hakkında ne kadar bilgiye sahibiz? Bizde bu soruyu cevaplayabilmek için Usta Splinter hakkında az bilinen ilginç bilgileri derledik.

Ninja Kaplumbağalar’daki Usta Splinter hakkında ilginç bilgiler: 

  • Splinter’ın insan mı yoksa fare mi olduğu bulunduğu ortama göre değişiyor
  • IDW çizgi romanlarında Usta Splinter Foot Clanı’nın başına geçiyor
  • 2010 yapımı filmde Splinter’ı Tony Shalhoub seslendirdi
  • 1987’deki çizgi filmde Splinter tekrar insan oluyor
  • Splinter robotik farelerini ele geçirerek Rat King’i yenmişti
  • 1987 çizgi filmindeki Splinter kedilerden korkardı
  • 2012’de yayınlanan çizgi filmdeki Splinter’ın ses sanatçısı Shredder’dı
  • Splinter, fare formundayken gece görüşüne sahip oluyor
  • Batman/Ninja Kaplumbağalar çizgi romanında Alfred ile birleşmişti
  • 2003 çizgi filminde Splinter Battle Nexus şampiyonu olmuştu

Splinter’ın insan mı yoksa fare mi olduğu bulunduğu ortama göre değişiyor:

usta splinter

Splinter’ın köken durumu bulunduğu ortama göre değişiklik gösterebiliyor. Fakat net olan tek bir şey mevcut. Orijinal filmlerde ve 2003 çizgi filminde, Splinter’ın ustası yani Foot Clanı’nın lideri Shredder tarafından öldürülür. Splinter ise öldürülen ustasının ayak izlerini takip ederek dövüş sanatlarını öğrenir. Fakat bu olayların olduğu esnada faredir. 1987 çizgi filminde ise işler biraz farklı anlatıldı. Splinter bu evrende Hamato Yoshi olarak biliniyor ve Foot Clanı’nın liderliğini Oroku Saki’ye kaptırıyor. Bu olayların üstüne Hamato Yoshi Amerika’ya kaçıyor. Amerika’da olduğu esnada bir grup kaplumbağayı kurtarırken kimyasal bir sızıntıya temas eder. Bu sızıntı ona dokunan kişinin dokunduğu son şeyin özelliklerini almasına neden olur. Kaplumbağalara Hamato dokunduğu için onları insanlaştırırken Hamato’yu ise en son fareye dokunduğu için Hamato Splinter’a dönüştürür.

IDW çizgi romanlarında Usta Splinter Foot Clanı’nın başına geçiyor:

Splinter Foot Clanı'nın başına geçiyor

Diğer evrenlere kıyasla IDW çizgi romanındaki Splinter’ın Foot Clanı ile olan bağı bir hayli derin. Bu evrende bulunan Splinter, Hamato Yoshi’nin yüzlerce yıl önceki reenkarnasyonu. Bu evrende var olan Saki, Yoshi’yi ve oğullarını kendisinin liderliğini sorguladığı için öldürüyor. Yoshi’nin oğulları ise sonradan kaplumbağalar olarak reenkarne oluyor. Modern zamanlara ulaştığımızda Shredder her zamanki gibi Foot Clanı’nın liderliğini ele geçirmeye çalışıyor ve bunun için Splinter ile savaşıyor. Fakat bu savaşın galibi Splinter oluyor ve Foot Clanı’nında başına geçiyor. İlerleyen zamanlarda ise Splinter ailenin liderliğini Leonardo’ya bırakıyor.

2010 yapımı filmde Splinter’ı Tony Shalhoub seslendirdi:

Usta Splinter'ı Tony Shalhoub seslendirdi

Günümüzde Ninja Kaplumbağalar’ın iki farklı film serisi bulunuyor. İlk çıkan üçleme film, çok daha nostaljik, orijinal ve çizgi romandan görüp bildiğimiz cesur tasarımları ortaya koyduğu için daha çok seviliyor. Bu üçlemenin ilk iki filminde Usta Splinter, Elvin olarak da bilinen Kevin Clash tarafından seslendiriliyor. Kendine has bir kitleye sahip daha modern olan seride ise Splinter’ı çeşitli rolleriyle tanınan Tony Shalhoub seslendiriyor

1987’deki çizgi filmde Splinter tekrar insan oluyor:

Splinter tekrar insan oluyor

Ninja Kaplumbağalar’ın 1987’deki çizgi filminin bir bölümünde “Splinter no More” isimli bir bölüm yayınlandı. Yayınlanan bu bölümde Splinter, sonunda insan formuna kavuşabildi. Kaplumbağaların en zekisi Donatello kendilerinin mutasyona uğramasını sağlayan kimyasalın Splinter üzerindeki etkisini tersine çevirip yeniden Hamato Yoshi olmasını sağlıyordu. Splinter, Donatello’nun yaptığı basit bir sprey ile tekrar insan olabildi. Fakat spreyin etkisi geçiciydi. Sahip olduğu kısa süre içerisinde dünyayı yeniden insan olarak deneyimleyen Yoshi insan olmak istemediğini fark eder ve bu isteğinden vazgeçip öğrencileri ile birlikte yaşamaya karar verir.

Splinter robotik farelerini ele geçirerek Rat King’i yenmişti:

Splinter robotik fareleri ele geçirerek Rat King'i yenmiişti

Ninja Kaplumbağalar’ın 1987 çizgi filmindeki kötü adamları her zaman tartışılır bir seviyede olmuştu. “Splinter Vanishes” isminde yayınlanan bölümde Kaplumbağalar, Splinter ve Rat King aynı yola baş koyuyorlar. Fakat gelinen bir noktada Rat King, Splinter’ın bir kısmı fare olduğu için Splinter’ı kontrol etmeye başlıyor ve işler bir süreliğine çığırından çıkıyor. Tabii ki ilerleyen bölümlerde kaplumbağaların yardımıyla her şey rayına oturuyor ve Rat King’in planları bozuluyor. Bu olayların olmasında ise Splinter’ın Rat King’e karşı direnip onun farelerini kontrol etmesi büyük rol oynuyor.

1987 çizgi filmindeki Splinter kedilerden korkardı:

Splinter kedilerden korkardı

Ninja Kaplumbağalar’ın 1987 çizgi filminde “The Cat Woman From Channel Six” isminde bir bölüm yayınlandı. Yayınlanan bu bölümde April’ın DNA’sı bir ışınlayıcı yüzünden yanlışlıkla bir kedi ile çaprazlanır ve April kısmen bir kediye dönüşür. Yayınlanan bu bölümde kaplan da dahil olmak üzere her türden kedi vardı. Bu kedilerden bir tanesi tamamen şans eseri olsa da kaplumbağaların üssüne varmayı başardı. Gelen kedi sadece basit bir ev kedisi olmasına rağmen Splinter’ı korkutmayı başarmıştı.

2012’de yayınlanan çizgi filmdeki Splinter’ın ses sanatçısı Shredder’dı:

Splinter ve Shredder'ı aynı kişi seslendirdi

Ses sanatçılarının dünyasını gözlemlemek her zaman için ilginç olmuştur. Sanatçıları sürekli farklı rollerde görmek keyif verici oluyor. Ninja Kaplumbağalar yeni sezonlarıyla birlikte 2012’de Nickelodeon’a dönüş yaptığında, Splinter’ın ses sanatçısı uzun yıllar boyunca birçok çizgi film ve filmlerden tanıdığımız Hoon Lee oldu. Fakat aynı aktör 2019 yılında, Rise of the Teenage Mutant Ninja Turtles’da Oroku Saki’yi seslendirdi. Sanatçının iki rolü birden üstlenmesi hem düşman hem dost kategorisinde yer almasını sağladı. 

Splinter, fare formundayken gece görüşüne sahip oluyor:

Splinter fare formunda gece görüşüne sahip oluyor

Ninja Kaplumbağalar ilk çıktığında hayvana dönüşen insanların dönüştükleri hayvanın bazı spesifik özelliklerini alacağını da anlatmaya çalışacaktı. Mesela April, kediye dönüştüğü bir bölümde kedi sesleri çıkarıyordu veya kedilere has yürüme tarzına sahip oluyordu. Splinter’da benzer şekilde fareler özel bir yeteneklerden biri olan geceleri iyi görebilmesi ile kaplumbağalara yardım ediyordu. Bu da kesinlikle “ninja” olan birini güçlü kılacak bir özellik.

Batman/Ninja Kaplumbağalar çizgi romanında Alfred ile birleşmişti:

Batman/Ninja Kaplumbağalar çizgi romanında Alfred ile birleşmişti

Batman ve Ninja Kaplumbağalar’ın bir araya gelmesi çok nadir rastlanan bir durum değil. Çizgi romanlarda iki evrenin birleştiği üç farklı senaryo mevcut. Bu hikayelerin neredeyse her birinde farklı dünyalarda etkileşime giren karakterler gösteriliyor. Bu evrenlerden birinde Batman, Alfred ile birleşmiş olan Splinter’ın öğrencisi olur ve bu ikilinin birleşmesinden doğan güç hem Batman’i hem de kaplumbağaları müthiş bir şekilde eğitir.

2003 çizgi filminde Splinter Battle Nexus şampiyonu olmuştu:

Splinter Battle Nexus Şampiyonu olmuştu

Ninja Kaplumbağalar’ın 2003 yılında çıkan bir bölümünde kaplumbağalar, Splinter’ın ustaları ve babaları olmasının yanı sıra Battle Nexus şampiyonu olduğunu da öğrenirler. İlk kez turnuvayı kazandığında onur amaçlı girmiş ve kazanmıştır. İkinci girişinde ise çocuklarından habersiz girmiştir ve amacı çocuklarını turnuvanın tehlikelerinden korumaktır. 

31
13
3
3
2
Emoji İle Tepki Ver
31
13
3
3
2