Webtekno Takipçileri Favori Sosyal Medya Uygulamalarını Seçti (Facebook Yerlerde)

84
15
6
5
1
İletişim şeklimizi kökünden değiştiren sosyal medya, artık birden fazla güçlü alternatifin bulunduğu bir bilgi merkezi haline geldi. Geçtiğimiz cuma günü başlattığımız Tek Soruluk Dev Anket’in son bölümünde, okuyucu ve takipçilerimize favori sosyal medya platformlarını sormuştuk.

Çok değil bundan 15 yıl önce birbirimizle iletişim kurmak için bambaşka yollar tercih ediyorduk. Uzun meseleler konuşmamız için insanların yan yana gelmeleri gerekiyordu. Facebook, daha önce yapılan birkaç denemeden daha fazlasını başararak dünyaya açıldığında, henüz akıllı telefonlar ortada yoktu.

Sonra kısa süre içerisinde, sosyal medya mecraları telefonlarımızda birer harici uygulama haline geldiler. Artık hayatımızı nasıl değiştirdikleri üzerine çıkarımlar yapmak için uzman olmaya gerek bile yok. Facebook ise yaşattığı son skandallar ile insanlara nelerin yolunda gitmediğini bir kere daha göstermiş oldu. Hala bir dev olsa da ismi ve itibarının aldığı yaralar, anket sonuçlarımıza da yansıdı.

Okuyucularımıza yönelttiğimiz “Favori sosyal medya platformunuz hangisi?” sorusuna verilen yanıtlar şu şekilde:

  • Instagram: %37
  • YouTube: %31
  • Twitter: %13
  • Facebook: %7
  • Diğer platformlar: %6
  • Reddit: %4
  • Snapchat: %1
  • LinkedIn: %1

Şimdi gelin, oy oranları üzerinden analizimizi sunalım.

Facebook ana uygulaması ve Twitter’ın ilginç rekabeti:

Facebook’un en güçlü rakibi bir ara sadece Twitter’dı. Anlaşılan o ki Cambridge Analytica gibi skandalların ardından Facebook’un klasik ana uygulamasına karşı güven azalmış durumda. Twitter’ın Türkiye’deki kullanıcı sayısı 9 milyon civarındayken Facebook’un kullanıcı sayısı 51 milyon civarında. Gelin görün ki anket sonuçlarında Twitter neredeyse iki kat daha fazla oy alarak Facebook’un önüne geçiyor.

Ayrıca ilginç bir anekdot: Instagram’ın Türkiye’de 33 milyon kullanıcısı bulunuyor. Çoğu kullanıcının Hem Facebook hem de Instagram hesabı olduğunu biliyoruz. Nitekim tekil kullanıcı sayılarının toplamı 84 miyon. Güncel Türkiye nüfusu ise 79,8 milyon. Bir düşünün istedik.

Türkiye’de 51 milyon Facebook, 33 milyon Instagram kullanıcısı bulunuyor. Tekil kullanıcı sayılarının toplamı 84 milyon ediyor. Güncel Türkiye nüfusu ise 79,8 milyon. 

Yeni nesil Facebook: Instagram

2012’de Instagram’ı 1 milyar dolar ödeme yaparak satın alan Facebook, yıllar içerisinde orayı truva atı gibi fethetti. Uygulama tüm zamanların en hızlı üye ve değer kazanan platformu haline geldi. Bir fotoğrafçılık uygulaması olarak yola çıkan Instagram’a zamanda kronolojik olmayan ana sayfa akışı, mesajlaşma, kısa süreli paylaşım modeli Hikayeler gibi pek çok özellik getirildi. 

Özellikle Hikayeler özelliğinin başarısı büyüktü. 2016’da yapılan bu güncelleme, dönemin yıldızı Snapchat’ten esintiler taşıyordu. Aradan 1 yıl geçtikten sonra Instagram’dan Hikayeler paylaşımı yapanların sayısı, Snapchat kullanıcılarını geçmişti. Insanlar artık Snapchat’i terk etmeye başladılar. Sonuç olarak Hikayeler tipinde anlık paylaşımların mucidi Snapchat bu ankette sadece %1 oy alabildi.

Facebook ana uygulamasını terk edenlerin önemli bir kısmı, hala farkına bile varmadan aynı şirketin alternatif platformu Instagram’ı kullanıyor. Bu da Facebook’un stratejik başarısını kanıtlıyor. Kullanıcılar, en aktif sosyal medya platformunu kullanmak istediklerinde yine Facebook’un eline düşüyorlar. 

Google’un sosyal medyadaki tek ve ‘zorlama’ başarısı: YouTube

Arama motoru ve reklamcılık devi Google’ın sosyal medya konusunda hatırı sayılır bir girişimi yok. YouTube’u satın aldıktan sonra video paylaşımı konusunda yeni bir model çizen firma, içerik üreticileriyle yaptığı reklam geliri paylaşımı modeli sayesinde milyarlarca kullanıcıya erişebiliyor. Her geçen gün daha çok insan daha çok içerik üretiyor.

YouTube’u videoya dayalı bir sosyal medya mecrası haline gelse de hala çoğu insanın yakın çevresiyle haberleşmek için kullanabildiği bir mecra değil. Zaten Google’ın hedefi de bu. Sadece sizi tanıyan ya da bilen bir grup insana değil, bütün dünyaya ulaşma gayesi sunuyor. İnsanlara kendisini istedikleri şekilde ifade etme özgürlüğünün son yıllarda fazlasıyla çarpıtılması bile onun, en sevilen mecralardan birisi olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Ankete katılan okuyucularımızın  %6’sı listede yer almayan mecralar arasından seçim yaptı. Diğer mecralar arasında Tumblr, Twitch, Pinterest gibi mecralar bulunuyor. Reddit, Türkçe dil desteğine sahip olmamasına rağmen %4 oranında oy sahibi. Microsoft’un iş ağı LinkedIn ise 7 milyon Türk kullanıcısına rağmen favori olma yolunda sadece %1’lik oy oranına sahip olabildi. Bu detay, LinkedIn’in hala bir sosyal medya platformu olarak değil, bizi bir kariyer merkezi olarak algılandığı tespitine götürüyor.

Tek Soruluk Dev Anket köşemiz, her hafta cuma günleri gündemdeki bir konu hakkında okuyucunun fikir sunmasına olanak tanır. Anketler, yayınlanan cuma gününü takip eden hafta sonu boyunca katılıma açık olurlar. Sonuçlar ve sonuçların detaylı analizi, her pazartesi günü Webtekno'da yayınlanır.

84
15
6
5
1
Emoji İle Tepki Ver
84
15
6
5
1