İşte Windows 11 ile Gelecek Yeni Başlat Menüsü ve Görev Çubuğu: Peki Neler Değişti?

77
5
5
2
1
Windows 11'in resmen gün yüzüne çıkmasıyla birlikte Windows 10'a kıyasla nelerin değiştiğini görme imkanı yakaladık. Yeni nesil işletim sistemindeki en büyük değişikler arasında yeni Başlat Menüsü ve Görev Çubuğu da bulunuyor.

Geliştiriciler için hazırlanan ISO dosyasının çevrimiçi olarak sızdırılmasıyla birlikte bir süredir hakkında söylentiler çıkan Windows 11 resmen gözükmüş oldu. Daha önce pek çok sızıntıya konu olan Windows 10X ile alışık olduğumuz Windows 10 işletim sisteminin bir karması gibi görünen Windows 11 ile ilgili tüm detaylar, 24 Haziran'daki Microsoft etkinliğinde açıklanacak.

Microsoft, Windows 11 ile birlikte işletim sisteminin arayüzünde ciddi değişiklikler gerçekleştiriyor. Bunlardan belki de en dikkat çekenleri yeni Görev Çubuğu ve Başlat Menüsü olacak. Hem Başlat Menüsü hem de Görev Çubuğu, 26 yıl sonra ilk kez sol alt köşeden ekranın ortasına taşınıyorlar. Ancak alışkanlıklarını bozmak istemeyenler için yeniden sol alt köşeye taşıma imkanı bulunuyor.

Microsoft, hem Başlat Menüsünü hem de Görev Çubuğunu yeniliyor

Windows 11 başlat menüsü

Başlat Menüsündeki değişikliklerden başlamak gerekirse; Microsoft, Windows 11'de Başlat Menüsünü ciddi şekilde sadeleştirmiş durumda. İki ana bölümden oluşan Başlat Menüsünün üst tarafında kolayca ulaşabilmek için sabitlediğiniz uygulamalar yer alırken; alt tarafta 'önerilen' uygulama ve dosyalar bulunuyor.

Sabitlenmiş uygulamalar

Sabitlenmiş uygulamalar, herhangi bir uygulamaya yalnızca Başlat Menüsünü açarak ulaşabilmenizi sağlıyor. Bu alanda aynı anda maksimum 18 uygulama simgesi gösteriliyor olsa da dilediğiniz kadar uygulamayı sabitlemeniz mümkün. Windows 11, 18 uygulamadan sonrasını ikinci bir sayfada listelemeye devam ediyor. Ayrıca sağ üstteki 'tüm uygulamalar' butonuna tıklayarak sabitlemediğiniz uygulamaları da görüntüleyebiliyorsunuz.

Önerilenler

Windows 10'daki zaman çizelgesi özelliğinin yerini alan 'Önerilenler', son açtığınız dosyaları ve son yüklediğiniz uygulamaları gösteriyor. Böylece yeni yüklediğiniz bir uygulamayı Başlat Menüsüne sabitlemek ya da son oluşturduğunuz dosyaları bulmak çok daha kolay oluyor.

windows 11 arama

Başlat Menüsündeki iki ana bölümün altında profil resminiz, adınız ve 'Uyku', 'Bilgisayarı Kapat', 'Yeniden Başlat' gibi seçeneklere ulaşabileceğiniz güç tuşu bulunuyor. Ayrıca nispeten boş olan bu alanı İndirilenler, Dosya Gezgini, Ayarlar kısayollarıyla özelleştirebiliyorsunuz.

Microsoft, Windows 11'in görev çubuğunda bir arama motoru çubuğuna yer vermiyor. Ancak Windows 11 arama aracının Windows 10'daki ile aynı şekilde çalıştığını söyleyebiliriz. Tek yapmanız gereken klavyedeki Windows tuşuna basmanız ve ardından aramak istediğiniz 'şeyi' yazmanız. Windows 11, yazmaya başladığınız anda sizi otomatik olarak Başlat Menüsünden Arama Aracına yönlendirecek.

Windows 11 gece modu

Şahsi olarak yorumlamam gerekirse; Windows 11, Windows 10'a kıyasla daha büyük ancak daha işlevsel ve sade bir Başlat Menüsüne sahip olacak. Eğer benim gibi uygulama simgelerini masaüstüne dizmek yerine Görev Çubuğuna sabitleyen biriyseniz yeni Başlat Menüsünden memnun kalmanız çok daha olası. Bununla birlikte Görev Çubuğu simgelerinin ortalanması, sol alt köşenin tamamıyla boş kalmasına neden olmuş. Bu bölgeye hava durumu gibi bilgilerin eklenmesiyle birlikte simgelerin ortaya taşınması daha anlamlı hale getirilebilir.

Kaynak : https://www.windowscentral.com/windows-11-new-start-and-taskbar
77
5
5
2
1
Emoji İle Tepki Ver
77
5
5
2
1