Kendi Elektriğini Kendisi Üreten SUV Yapmışlar: Yeni Nissan X-Trail Kasım'da Türkiye'ye Geliyor! İşte Özellikleri

11
2
1
0
0
Nissan, Türkiye’deki iddiasını arttıracak önemli bir hamle yapmaya hazırlanıyor. Kasım ayı itibariyle yepyeni teknolojisiyle X-Trail’i satışa sunmaya hazırlanıyor.

2001 yılındaki ilk lansmanının ardından tüm dünyada 7 milyon adede yakın satışı ile dünyanın en popüler aile araçlarından biri olan Nissan X-Trail, SUV segmentinde çıtayı bir üst seviyeye taşıyacak. Maceradan keyif alan müşteriler, gelişmiş elektrikli dört tekerlekten çekiş güç aktarma organı e-4ORCE ile yeni nesil X-Trail'in sunduğu dinamik performansın ve gelişmiş elektrikli sürüş teknolojilerinin tadını çıkaracak.

e-POWER güç aktarma sistemi

Yeni X-Trail, Nissan'ın Avrupa ürün gamındaki, yenilikçi e‑POWER sürüş sistemi ile donatılan ikinci modeli olacak. Elektrifikasyona benzersiz bir yaklaşım olan Nissan'a özgü e-POWER sistemi şarj etmeye gerek kalmadan elektrikli sürüş deneyimi yaşatıyor. e-POWER sistemi ilk olarak 2017 yılında Japonya'da aile otomobili Note’da kullanıldı. Kablosuz kullanılması ve zahmetsiz performansı sebebiyle Note, 2018'de Japonya'nın en çok satan otomobili oldu. Yeni X-Trail'in e-POWER sistemi, yüksek çıkışlı bir batarya ve değişken sıkıştırmalı benzinli motor, jeneratör, invertör ve 150 kW ön elektrik motoru ile entegre güç aktarma sisteminden oluşuyor. 

Tekerleklere giden gücün yalnızca elektrik motorundan geldiği bu benzersiz güç aktarma sistemi, basıldığında gaz pedalının anında ve basıldığı oranda tepki vermesini sağlıyor. Avrupalı tüketicilerin taleplerini ve şehir içi günlük sürüş ihtiyaçlarını karşılamak için e-POWER özellikleri yeni X-Trail’de önemli ölçüde iyileştirildi. Japon Note modelinde 106 hp'lik bir nihai güç çıkışı ile pil ünitesini şarj eden 1.2 litrelik benzinli bir motor bulunuyordu. Avrupa için, 150 kW (204PS) nihai güç çıkışı sağlayan 1.5 litrelik değişken sıkıştırmalı turbo benzinli motora geçiş yapıldı. e-POWER'ın, benzinli motorun yalnızca elektrik üretmek için kullanılması ve tekerleklerin tamamen elektrik motoru tarafından çalıştırılması gibi benzersiz özelliklere sahip. 

Bu, motor her zaman optimum aralıkta çalışmasını ve kentsel ortamlarda üstün yakıt verimliliği sağlıyor. %100 elektrikli motor tahriki sayesinde, içten yanmalı motorlarda veya geleneksel hibritlerde olduğu gibi gecikme olmuyor. Anında tepki verdiği, yüksek tork değerleriyle çevik bir şekilde hızlanmayı sağladığı için sollarken veya otoyolda giderken araba kullanmayı daha kolay ve daha güvenli hale getiriyor. 

Benzinli motorun çalışmasını sağlayan ve ani hızlanma sırasında geleneksel hibritlerde yaşanan "devir" etkisinden kaçınarak yol hızına göre uygun bir hızda dönmesini sağlayan "doğrusal ayar", e-POWER kurulum tasarımının ayrılmaz bir parçası. İkinci faydası ise motorun, genellikle şehir ve yerleşim merkezi koşullarında ihtiyaç duyduğu düşük hızda çalışmasını sağlamak için yapılan iyileştirmeler olarak sunuluyor. Bu avantajlara ek olarak, e-POWER sürüş sistemi sessiz bir sürüşü garanti ediyor, örneğin saatte 40 km giden e-POWER teknolojisine sahip bir otomobilin sesi rakiplerine kıyasla 8db daha az.

e-4ORCE teknolojisiyle 4X4 konforu

Nissan'ın elektrikli güç aktarma organları ile çalışmak üzere tasarlanmış yeni bir dört tekerlekten çekiş sistemi, Avrupa'da lanse edilen bu yeni X-Trail ile tanıtıldı. e-4ORCE, Nissan'ın bu en gelişmiş dört çeker teknolojisi her koşulda güvenli çekiş ve hızlanma sunuyor. e-4ORCE'daki "e", Nissan'ın %100 elektrikli motor tahrik sistemi anlamına geliyor. "4ORCE", aracın fiziksel gücünü ve enerjisini ifade ederken, "4" dört tekerlekten çekişi temsil ediyor. 

Sistem, daha sonra 2022'de çıkacak olan Ariya elektrikli crossover'da da yer alacak. Güçlü çift e-motor sistemi, 7 saniyede 0’dan keskin şekilde 100 km/s hıza çıkabilen 94 kW arka motor sayesinde, toplam 157 kW (213PS) çıkış gücüne sahip. Mekanik bir dört çeker sisteme kıyasla arka tork tepkisi 10.000 kat daha hızlı. Buna ek olarak, sabit tork dağılımı ve mükemmele yakın ağırlık dengesi, güvenli yol tutuşuna ve sürüş konforuna katkıda bulunarak güçlü ancak yumuşak bir sürüş deneyimi sağlıyor.  

e-4ORCE, güç çıkışını ve frenleme performansını her bir tekerlek için özel olarak yöneterek, bu sayede yumuşaklık ve dengeyi koruyor, sürüş stilini veya girdisini değiştirmeye asla gerek olmadan neredeyse her türlü yol yüzeyinde ana hatta kalarak sürücünün daha güvende hissetmesini sağlıyor. Örneğin, karla kaplı yollarda viraj alırken araç, ultra yüksek hassasiyetli motor, tork dağılımı ve fren kontrolü sayesinde sürücünün kalmak istediği hatta kalabiliyor. Bu kadar çeşitli yol yüzeylerinin üstesinden gelmenin verdiği güvenle, sürüş daha keyifli hale geliyor ve sürücü farklı sürüş senaryolarında dahi kendini güvende hissediyor. 

Mühendisler, e-4ORCE'un hassas kontrol teknolojisine ve ikiz elektrik motorunu, benzersiz bir sürüş konforu sağlamayı hedefledi. Tipik bir elektrikli araçta ve hibrit sistemlerde kullanılan standart ön motor rejeneratif frenlemesine, rejeneratif arka motor frenlemesi eklenerek yalpalama ve yaylanma en aza indirildi. Sistem, ön ve arka tork dağılımını optimize etmenin yanı sıra, her dört tekerin viraj alma kuvvetini en üst seviyeye çıkarmak için her birine bağımsız fren kontrolü uyguluyor. 

Bu, sürücünün istediği yöne doğru direksiyonu en az şekilde kırarak virajı almasını sağlıyor. "e-POWER ve e-4ORCE'a sahip X-Trail, elektrikli bir aktarma organını bulunan tek 7 koltuklu aile crossover'ı olarak segmentinde benzersiz bir yere sahip. Nissan AMIEO Bölgesi Ürün Planlama Bölge Başkan Yardımcısı Cliodnha Lyons, X-Trail için: “Tam da maceracı ailelerin aradığı araç” diyor.

Yeni X-Trail, 10’u tek renk, 5’i çift renk kombinasyonu olmak üzere 15 gövde renginde satışa sunulacak.

11
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
11
2
1
0
0